Home Izbori „Ne treba mi da zaoštravam retoriku zbog izbora“

„Ne treba mi da zaoštravam retoriku zbog izbora“

98
0
Aleksandar Vučić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Premijer Alekdandar Vučić boraviće 12. aprila u Mostaru, gde će se sresti s Draganom Čovićem, hrvatskim članom Predsedništva BiH.

Predsednik Vlade Srbije u tehničkom mandatu je istakao i da je spreman da razgovara i sa svima drugima.

Ovo je bio njegov odgovor na pitanja novinara o najnovijem nesporazumu između Beograda i Sarajeva, a nakon što su pojedini analitičari taj sukob i „razmenu stavova“ sa Bakirom Izetbegovićem stavili u kontekst izbora.

„Idem u Mostar da reprezentujem Srbiju, pre svega srpsku privredu“, poručio je Vučić a, komentarišući analitičare i „analize“, primetio je da njemu nije potrebno da zaoštrava retoriku zarad izbornih rezultata.

„Neću na taj način da obmanjujem narod, kao što to rade ti analitičari, neću to raditi, jer ja moram da brinem da isplatimo plate i penzije, da ih, ako je moguće, povećamo, a ne da se bavim takvim besmislicama, koje mogu da govore samo neodgovorni ljudi“, naveo je Vučić.

Kad je reč o Bosni i Hercegovini, dodao je da se stav Srbije nije promenio, da ona i dalje poštuje teritorijalni integritet BiH, ali da isto tako neće dozvoliti da neko ugrožava Republiku Srpsku.

„Srbija se nije promenila, njena politika neće biti agresivna, već politika mira i pomirenja, a ne politika osvete nekom drugom narodu. A u Mostar idem, pretpostavljam da će biti interesantno“, poručio je premijer.

Komentarišući najavu predsednika bosanskog predsedništva Bakira Izetbegovića za reviziju tužbe za genocid, primetio je da tu ideju ne podržava gotovo niko ni iz Predsedništva, ali ni u svetu, mada je „lično, slutio da stvar ide u tom pravcu“, rekao je premijer i pozvao se na činjenicu da su „jedne novine odštampale 60 strana protiv Karadžića, od čega je dobar deo, 15 strana, bio uperen protiv RS“.

Kad je reč o tome da nema nameru da menja politiku Srbije, politiku mira, koja gleda u budućnost, spreman je, ističe, da stane pred desničare i kaže „ne pričajte gluposti“, jer, kako kaže, najlakše je podilaziti narodu, kukati protiv nekoga, što je postao nacionalni sport u Srbiji, ali i na Balkanu.

„Sve sto sam govorio je racionalno i smisleno, ali sam zadovoljan da svi u svetu razumeju koliko je važno da se prilike na Balkanu promene, a ne da se novim tužbama vraćamo u prošlost“, poručio je Vučić.

On je ocenio da presuda Šeselju, kao ni bilo kakva presuda, ne može da ima nikakve posledice za stabilnost zemlje.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here