Home Izbori Može li se kontrolisati prljava kampanja na internetu?

Može li se kontrolisati prljava kampanja na internetu?

82
0
_T5U0377-1
Foto: Darko Ćirkov

Predizbornu kampanju prate i domaći i inostrani posmatrači. Ali, samo u realnom svetu. Internet je i dalje sfera u kojoj ne postoji regulator.

U fondaciji Šer, koja prati kampanju na internetu, kažu da je lažan spot o Bošku Obradoviću do sada najteža povreda.

U fondaciji Šer, koja prati kampanju na internetu, kažu da je lažan spot o Bošku Obradoviću do sada najteža povreda.
Pripremila Jovana Đurović

„Još nije jasno zašto Dveri nisu uklonile ovaj kanal sa Jutjuba, ali svakako se manipuliše njihovim stavovima i građanima koji su neupućeni“, ističe Đorđe Krivokapić iz Fondacije Šer.

U manipulaciju i prljavu kampanju, prema oceni Šera, spada i navodna prepiska Dragana Šutanovca i Bojana Pajtića. U oba slučaja prekrešni su zakoni, zabranjeno je i lažno predstavljanje i objavljivanje poverljivih ličnih informacija. Kazni nema, jer u Srbiji nema ni kontrolora.

„Komšije u Hrvatskoj su pokušale da regulišu kampanju tako što su zabranjivale da tokom izborne tišine pojedinci i stranke postavljaju klipove, ali i tu su bili veliki limiti da se isprati“, navodi Bojan Klačar iz Cesida.

Necenzurisani internet prostor stranke koriste i za besplatnu promociju. Prema podacima Šer fondacije, najaktivniji na Fejsbuku su pokret Dosta je bilo i Dveri, a slede SNS i DS.

„Na Tviteru je dominantna politička komunikacija vezana za izbore na heštegu ‘izbori 2016.’ i tu možemo videti jednu negativnu kampanju, prema strankama koje su sada pozicija ili koje su nekad bile pozicija“, objašnjava Krivokapić.

Kako negativna kampanja na mreži utiče na stranke i birače, u Srbiji nije poznato. Na Zapadu i to je predmet kampanje.

„Opšti zaključak je da negativna kampanja šteti kandidatu i stranci koja je primenjuje i smanjuje izlaznost. Ali neke nove studije pokazuju način kako se to prevazilazi, a to je da lider stranke prljavi posao prebaci na stranku“, naglašava Klačar.

Lažni spotovi ili bilo koje kršenje prava i sloboda na internetu mogu se prijaviti policiji i tužilaštvu, a povrede izbornog procesa RIK-u. Šer fondacija će to činiti do izbora.

Izvor: RTS http://www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here