Home Izbori Pastor: Za saradnju sa SNS i u Vojvodini

Pastor: Za saradnju sa SNS i u Vojvodini

142
0
Ištvan Pastor - Srbija izbori
Foto: RTV/Beta (Dragan Gojić)

NOVI SAD – Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) računa na saradnju sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i na pokrajinskom nivou nakon izbora, rekao je lider te stranke Ištvan Pastor koji kaže da se manje ili više zna kakav će biti njihov ishod.

„Mi želimo da nastavimo saradnju sa SNS-om na bazi partnerstva, na bazi zajedničkog programskog imenitelja i ako smo to uspeli u prethodne dve godine na republičkom nivou i u nizu lokalnih samouprava ne vidim zašto to ne bi uspeli na pokrajinskom nivou“, rekao je Pastor za Tanjug.

Osnovna pitanja oko kojih će SVM tražiti zajednički imenitelj sa SNS-om, po Pastorovim rečima, vezana su za izborni program te stranke i za ona su odavno otvorena, a tiču se Vojvodine. Reč je o Zakonu o nadležnostima i Zakonu o finansiranju AP Vojvodine i pitanje dugoročnijeg uređenja ustavno – pravnog statusa AP Vojvodine, imajući u vidu da u ovom mandatu, odnosno četvorogodišnjem periodu treba da usledi i promena Ustava Srbije.

Pastor je zadovoljan saradnjom koju SVM ima sa SNS-om na republičkom nivou i u lokalnim nivoima zbog toga što, kako je kazao, u stvarnosti funkcioniše kao pravo partnerstvo, koje podrazumeva da se sva pitanja ne mogu rešiti, ali da se poštuje ono o čemu se postigne dogovor, tako da je u tom delu „potpuno spokojan“.

„Mislim da smo u proteklom periodu pokazali da smo čvrst oslonac i dobar partner, da smo pouzdani, da se zalažemo za ono što je dobro za državu, da se zalažemo za ono što je dobro za one koji su glasači SVM-a. Nama je ovo domovina, mi u ovoj domovini želimo da imamo budućnost dostojnu čoveka, budućnost u kojoj možemo mirno da živimo i u kojoj nećemo imati egzistencijalnih dnevnih problema i u kojoj će pripadnost ovoj državi kao građaninu biti ponos kao što je to nekada bilo“, naveo je lider SVM-a.

Kada je reč o lokalnim izborima Pastor je rekao da se SVM pojavljuje u svim lokalnim samoupravama u kojima živi iole značajnija mađarska zajednica.

„Lokalne samouprave mogu da grupišem u tri grupe – tamo gde je mađarska zajednica u značajnom broju u tim samoupravama, a radi se o četiri opštine, na lokalne izbore izlazimo sa svojim partnerima Demokratskom partijom vojvođanskih Mađara i Partijom mađarske sloge, u svim ostalim samoupravama izlazimo samostalno sa punim listama tamo gde nas je u značajnom broju i sa trećinskim listama tamo gde nas je manje, dok u onim samoupravama u kojima živi relativno mali broj Mađara tražimo partnerstvo i u 98 odsto slučajeva to je Srpska napredna stranka“, pojasnio je Pastor.

SVM je kao prva manjinska stranka predala potpise za Republičke izbore, a Pastor je rekao da je predata puna lista, sa svih 250 kandidata, i da je prihvaćena i proglašena, te da nosi slogan „Savez vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor, tačka poverenja“. Ono što je posebno istakao je činjenica da je SVM ne samo prva među manjinskim strankama predala listu već i da je listu predala i pre nekih stranaka koje su generalno prisutne na čitavoj političkoj sceni.

„Mi smo za tri i po dana skupili 11.698 potpisa što je ogroman učinak koji govori o čvrstini Saveza vojvođanskih Mađara kao organizacije“, rekao je Pastor, dodajući da je on na čelu te liste, a da se na prvih pet mesta liste nalaze i dosadašnji poslanici u Narodnoj Skupštini Republike Srbije koji su, po njegovim rečima, i u prethodnim mandatima pokazali kako se „odgovorno, dosledno i autonomno može voditi politika“ i koji su, kako je istakao, doprineli da „SVM danas na političkoj sceni u Srbiji ima takav rejting kakav i ima“.

Pastor je rekao da očekuje da će SVM i u narednom skupštinskom mandatu biti parlamentarna stranka i da se nada da će imati svoj poslanički klub, što znači da će u narodnoj Skupštini Republike Srbije imati najmanje pet poslanika.

„Želimo da budemo siguran oslonac i sigurna tačka u političkom životu Srbije. Mislim da je to za nas kao manjinsku stranku izuzetno važno, ali generalno gledano mislim da je to strahovito važno za Srbiju kao državu“, istakao je Pastor.

Govoreći o dešavanjima unutar SVM-a i činjenici da je tu stranku napustio određen broj članova i funkcionera stranke, Pastor je rekao da stranka ima svoja pravila ponašanja i ko ih ne poštuje mora da snosi posledice i da je iz celog tog procesa SVM izašao čvršći nego što je bio.

Osvrćući se na prethodni četvorogodišnji mandat u Skupštini Vojvodine čiji je bio predsednik Pastor je rekao da je najveći uspeh to što je politička stabilnost na pokrajinskoj političkoj sceni sačuvana u punom mandatu, mada je, kako je rekao, bilo trenutaka kada je izgledalo nemuguće da se ta stabilnost sačuva.

„Održali smo 51 sednicu pokrajinskog parlamenta, mislim da je to rekord svih rekorda, i na svih 51 sednici atmosfera je bila korektna, što je takođe jako bitno i ovaj sastav pokrajinskog parlamenta je sigurno učinio da Skupština Vojvodine postane još respektabilnija institucija i na to sam, kao prvi među jednakima izuzetno ponosan“, rekao je Pastor.

Na pitanje da li sebe i u naredne četiri godine vidi na mestu predsednika Skupštine AP Vojvodine, Pastor je rekao da o tome ne razmišlja u ovom momentu jer je fokusiran na izborni rezultat i da prvo „treba skočiti pa tek onda reći hop“.

Izvor: RTV http://rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here