Home Izbori Bakić o listi SNS: Široki front beskičmenjaka

Bakić o listi SNS: Široki front beskičmenjaka

101
0

Nije dobro kad često imate izbore, jer to znači da nemate stabilnost u društvu smatra sociolog Jovo Bakić. „Reč je o političkom marifetluku“, istakao je Bakić u gostujući u Pressingu na N1.

„Umesto da čekate redovne izbore 2018, hoćete da produžite svoju vladavinu do 2020, jer pretpostavljaju da bi izgubili izbore 2018. Premijer Vučić ne ide na izbore sa idejom da kaže radnicima da će ostati bez posla već sa drugim idejama zato je to marifetluk“, naveo je Bakić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da retko koja zemlja u okruženju ima izbornu dinamiku kao Srbija i dodaje da naša politička scena nije dovoljno profilisana da bi bila stabilna. Kako je naveo, Vlada stalno oseća pritisak i testira legitimitet i zato se lako odlučuje za izbore.

„Bilo je slučajeva kad su koalicije bile sačinjene od heterogenih stranaka, što može da indukuje izbore. Recimo 2012 ste imali koaliciju koja je napravljena da smeni Tadića i njegove partnere. Ovi izbori su raspisani jer će se vlada brzo suočiti s teškim odlukama i onda mora da pita građane da li će se složiti sa tim ili ne. Tehnički, Vlada ima stabilnu većinu u parlamentu i stabilnu podršku u biračkom telu, ali su odlučili da testiraju legitimitet“, kaže Vuk Stanković.

On smatra da bi bilo iznenađenje da SNS dobije manje glasova nego na prošlim izborima. Kao mogućnost vidi dva scenarija rezultata naprednjaka – više od 45 odsto glasova ili da opozicioni birači ostanu kod kuće i da onda bude više od 50 odsto.

„Radi se o dobro organizovanoj stranci, a u opoziciji se još nije kristalizovao neko ko bi bio novi lider koji bi artikulisao to nezadovoljstvo. Nigde nemate simptom da podrška SNS pada, videćete da je SNS stabilan i brojan kao što pokazuju različita istraživanja. Opozicija će se boriti za opstanak, zavisi i kako će se obratiti građanima, za sada su se odlučili za model radiklane kritike vlasti“, kaže politički analitičar.

Jovo Bakić smatra da teško da neko može da poljulja SNS.

„Pre svega jer je opozicija takva kakva je. Ali vlast je očajna, opozicija je izgubila poverenje, jer je radila loše dok je bila vlast, a nije napravila promene unutar sebe da bi bila snaga koja uliva poverenje. Nije problem što radiklano kritikuju, jer vlast to zaslužuje, već je problem ko radikalno kritikuje. Nije moguće da onaj ko je uspostavio lopovski sistem kritikuje taj isti sistem. Građani nisu blesavi i oni su to uočili. Sa dolaskom SNS ništa se nije promenilo. Kao oktopod koji nas guši i to nije samo vladajuća stranka već i opozicija“, rekao je on.

Kometarišući izbornu listu SNS, Bakić kaže da je to „savez u skladu sa autoritarnom voljom vođe“.

„SNS na listi ima i Lazanskog koji može da donese glasove, ali i Popovića koji bi gradio žice i za koga Vučić ima oštre reči, a ipak ga je stavio na listu. To je jedan široki front beskičmenjaka koji su se skupili da podrže vođu, to je tragedija naroda i države, a predvodnik je Vučić. On stvara nenormalan sistem, nije važno šta pričate, važno je da me hvalite i da me slušate“, rekao je Bakić.

Vuk Stanković kaže da je pravo svake stranke da uređuje ko će bti na listi kao i da je to rizik partije.Smatra da je heterogena koalicija rizik SNS-a, kao i da bi bilo dobro da sve stranke izađu samostalno na izbore kako bi se videlo ko ima koliku podršku.

Dejan Vuk Stanković smatra da je logično da opozicija ide u različitim kolonama, jer, kako je rekao, ne može tek tako da izbriše zajedničku prošlost.

„Čak i da su se ujedinili delovalo bi veštački, ne mora rejting u koaliciji da bude zbir pojedinačnih rejtinga stranaka“.

Bakić smatra da je lista DS je potpuna katastrofa i dodaje da je „problem što su Šutanovac, Balša Božović i Dušan Petrović na listi.

„Ne možete sa ljudima koji su uništili DS da pravite DS, to je katastrofa. S druge strane Vladimira Pavićevića koji je ozbiljan poslanik stavljate na 35. mesto. DS će na osnovu svog brenda uspeti da pređe cenzus, inače sa ovakvim ljudima ne bi trebalo, to je potpuna katastrofa. Kad Slobodan Milosavljević dobije ovacije na Glqavnom odboru stranke, DS šalje poruku da ne poštuje pravosudni sistem ove zemlje, jer protiv njega se vodi više postupaka“, rekao je Bakić.

Političke stranke i mediji

Govoreći o odnosu medija prema političkim strankama, Dejan Vuk Stanković je naveo da N1 nema nijedan afirmativni stav u odnosu na vlast.

„Treba da razlikujete dve stvari – jedno je izveštavanje informativnog karaktera gde prenosite aktivnosti Vlade, kod vas postoji parafraza metafore o Luju XIV koja se odnosi na Vučića“.

On smatra da nije normalno da ministri prozivaju novinare po imenu.

Jovo Bakić je rekao da se 60 odsto građana informiše na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.

„N1 je kablovksa koju prati tanka manjina u Srbiji, po meni je potpuno irelevantno kakva je N1 televizija, ona može biti potpuno opoziciona jer dopire do malo građana. Zato su ove sa nacionalnom pokrivenošću totalno provladine, a samo RTS liči na televiziju, ove privatne bi REM bi morao da reguliše, a ne reguliše ga. Koja je razlika između televizije sa nacionalnom pokrivenošću I javne kuće? Ili između makroa i vlasnika te kuće? Nema je. Gde je ta pristojna Srbija o kojoj premijer govori? Vaše je da li ćete vi učestvovati u političkoj pornografiji ili nećete“, kaže Bakić.

Vuk Stanković je istakao dasve stranke treba da budu ravnomerno raspoređene na TV i da nije isto kada imate članove vlade u ulozi funkcionera i stranačke skupovi.

Bakić smatra da je Aleksandar Vučić stalno u kampanji i da smo, kako je rekao, u „nenormalnom političkom stanju koje generiše najmoćniji čovek u državi“

„On generiše vrlo rđavu stvar, a to je konstantna kampanja, on ide i otvara klozete u školama po Srbiji, to može i neki činovnik da radi. To je nenormalno, je l to treba da radi premijer“, pita se Bakić i dodaje da premijer neće da se suoči ni sa jednim političkim protivnikom.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here