Home Izbori 9. mart – nakon četvrt veka samo tiha uspomena

9. mart – nakon četvrt veka samo tiha uspomena

220
0
Deveti mart 1991. godine - Srbija izbori
Foto: B92, Screenshot

Beograd — Danas se navršava 25 godina od devetomartovskih demonstracija 1991. u Beogradu, prvog masovnog građanskog otpora režimu Slobodana Miloševića.

Deveti mart postao je simbol borbe i građanskog otpora, ali i jedan od simbola velikih i neostvarenih snova i propuštenih šansi u novijoj srpskoj istoriji.

Četvrt veka nakon dana koji je, uz 5. oktobar, mogao da bude urezan kao praznik, ostala je samo uspomena, na koju se iz godine u godinu sve tiše osvrću i sami akteri.

Srpski pokret obnove, čiji je lider Vuk Drašković izveo građane na ulice, pre dve godine, zbog izborne kampanje, obeležavanje godišnjice jednog od važnijih datuma u novijoj političkoj istoriji „pomerio“ je na 8. mart.

Prošle godine SPO je 9. marta u prvi plan stavio proslavu 25 godina postojanja stranke, a spominjanje devetomartovskih demonstracija bilo je skoro neprimetno.

Sada, kada se predizborna kampanja za predstojeće vanredne izbore tek zahuktava, SPO koji je na izbornoj listi SNS-a, oglasio se kratkim saopštenjem kojim se, pre svega, obraća generacijama rođenim posle devetomartovskih demonstracija.

U nekoliko pasusa SPO navodi šta se zbilo te, sada već davne, 1991. i ističe da “ništa slično više ne sme da se ponovi” i da je “deveti mart i pamćenje i opomena”.

Iako se o 9. martu, s godinama govori sve manje, važno je spomenuti iskorak koji se smatra temeljem kasnijih demokratskih promena u Srbiji. Mnogi su saglasni u mišljenju da ne bi bilo ni demonstracija 1996. i 1997. godine, niti 5. oktobra 2000. godine da nije bilo 9. marta.

Demonstracije 9. marta su na ulice izvele oko 100.000 ljudi, po gradu je razmešteno više od 10.000 policajaca, a beogradski asfalt su gazili i vojni tenkovi. Žestoki sukobi su odneli dva života, a deveti mart se „prelio“ u „plišanu revoluciju“ i doneo prve pobede protiv Miloševića.

Ipak, za rušenje njegovog režima nije bilo snage i bilo je potrebno još skoro celih deset godina. Zato i danas ostaje pitanje – da li bi sav užas koji je zadesio bivšu Jugoslaviju bio izbegnut da je režim tada bio konačno pobeđen.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here