Home Izbori Nikolić danas raspušta Skupštinu

Nikolić danas raspušta Skupštinu

198
0
toma-1-strana(1)
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić uputio je Predlog predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da raspusti Narodnu skupštinu. Nikolić će u petak potpisati ukaz o raspuštanju Skupštine Srbije i odluku o raspisivanju izbora, saopštila je pres služba predsednika.

Time se otvara mogućnost za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, 11. od uspostavljanja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine, a petih vanrednih od demokratskih promena 2000. godine.

„Vlada Srbije smatra da je za obezbeđivanje evropskog životnog standarda i utvrđivanje jasnog i nedvosmislenog puta naše zemlje u budućnost potrebna nova snaga ujedinjene Srbije sa jasnim mandatom da se reforme završe i da omoguće našoj državi da bude na ulaznim vratima evropske porodice naroda“, navodi se u saopštenju Vlade.

U saopštenju se naglašava da je Vlada Srbije, „u nepune dve godine, uspela da spreči kolaps javnih finansija, da teškim ekonomskim reformama izvede zemlju iz recesije, kao i da otvori prva poglavlja na putu Srbije ka Evropskoj uniji“.

Stav vlade je da je prva faza u uspostavljanju drugačije, moderne i uspešne Srbije okončana je time što su u potpunosti stabilizovane ekonomske i političke prilike.

Vlada je predsedniku predložila da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike. To će biti treći parlamentarni izbori za nešto manje od četiri godine. Aktuelni kabinet Aleksandra Vučića izabran je 27. aprila 2014. godine.

Od pada režima Slobodana Miloševića u Srbiji, parlamentarni izbori su organizovani šest puta i to vanredni 2000, 2003, 2008. i 2014. godine, dok su redovni izbori bili 2007. i 2012. godine.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana.

Parlament koji je raspušten obavlja samo tekuće i neodložne poslove, određene zakonom. U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja, ponovo se uspostavlja njegova puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Raspuštanjem Skupštine prestaje mandat i Vladi. Prema Zakonu o vladi, vlada kojoj je prestao mandat može da obavlja samo tekuće poslove i ne može predlagati parlamentu zakone i druge opšte akte, niti donositi propise, izuzev ako je njihovo donošenje vezano za zakonski rok ili to nalažu potrebe države, interesi odbrane ili prirodna, privredna ili tehnička nesreća.

Izvor: http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here