Home Izbori Spaić: Da je meni Tadić uradio što i DS-u, ne bih mu...

Spaić: Da je meni Tadić uradio što i DS-u, ne bih mu verovao

89
0

Nebojša Spaić, suosnivač marketinške agencije „Kovačić i Spaić“, kaže da se na predstojećim izborima, koje je premijer najavio za 24. april, može očekivati iznenađenje, a jedno od mogućih je da neka od proevropskih lista ne uđe u parlament. Spaić je u Novom danu rekao da nikada ne bi verovao Borisu Tadiću da je na mestu Demokratske stranke.

„I dogovor i nedogovor proevropske opozicije je bio moguć. Da su se dogovorili moglo bi da se postavi pitanje što su se uopšte razdvajali. Boris Tadić je napustio DS nekoliko nedelja uoči prethodnih izbora. Ja da sam na mestu Demokratske stranke, nikada više mu ne bih verovao“, rekao je Spaić i dodao da su oni ipak političari i gledaju političke interese.

„Ukoliko su interesi zajednički oni se dogovore, ako nisu – oni se ne dogovore. Iz perspektive glasanja i glasova ne mogu da procenim da li bi zajedno osvojili više glasova nego u dve kolone. Ovde se ne radi o proevropskoj opoziciji ili novom DOS-u, već o ujedinjenju glavnih struja DS. Mnoge bi to odbilo. Ima onih koji bi za DS, a neće za Tadića i obrnuto. A neke bi privuklo jer su uspeli da se pomire. U ovom trenutku teško je proceniti“, objašnjava Spaić.

„Vučić ne može sam da donosi odluke“

On kaže da postoji više razloga zbog kojih je Aleksandar Vučić odlučio da se raspišu vanredni parlamentarni izbori.

„Prvi put kada je Vučić najavio izbore rekao da je to efikasniji i brži način rekonstrukcije vlade, jer mora šest ministara da zameni. To govori o njegovoj političkoj poziciji i da ne može potpuno sam da donosi odluke“, rekao je Spaić.

Kao drugi razlog on vidi pad popularnosti premijera u budućem periodu, zbog čega pokušava da sebi obezbedi još četiri godine vlasti.

„Njegova popularnost je ogromna, a neizvesno je da li će biti takva za dve godine. Četiri godine, koje sebi pokušava da obezbedi, su rok kada neki rezultati mogu da se pojave. Vučić najavljuje velika poboljšanja, a to u ekonomskom smislu do sada nismo mogli da vidimo“, objašnjava Spaić.

Prema njegovim očekivanjima, i ovi izbori će doneti iznenađenja, za koja kaže da su obeležila sve izbore od uvođenja višestranačja u Srbiji.

„Jedna mogućnost je da SNS ne dobije koliko je očekivala, to jest manje od 50 odsto glasova. Moguće je da imaju 40 odsto, što je mnogo, ali iz perspektive stranke to je jedna vrsta neuspeha i tu ima smisla ono što govori Saša Radulović- SNS ima neizvesnu budućnost, a podela između Vučića i Nikolića može da se razvije uoči predsedničkih izbora“, rekao je Spaić.

Drugo iznenađenje, koje može da bude posledica izbora, je da jedna od dve proevropske liste ne uđe u parlament. Treće iznenađenje, prema mišljenju Spaića, je da pokret Dosta je bilo Saše Radulovića postane parlamentaran i napravi veći uspeh.

„Predsednik i premijer – dobar i loš policajac“

Odnos predsednika Nikolića i premijera Vučića, u kojem je prvi okrenut Rusiji a drugi Evropi, Spaić vidi kao nešto što obezbeđuje stabilnost sadašnjoj vladi.

„To ne mora nužno biti uzrok sukoba, več sinhronizacija uloga dobar i loš policajac. Dok je Vučiću i Nikoliću bolje da budu zajedno oni će i biti zajedno“, dodaje Spaić.

On objašnjava da predsednik vodi „trapavu politiku“ i daje izjave o kojima prethodno ne razmisli ili ih namerno izgovara ne vodeći računa o regionalnim posledicama koje izazivaju.

„Njemu je u fokusu da svoje biračko telo održi aktivnim i da ga Vučić ne proguta u potpunosti. Evrointegracije i regionalni odnosi mu nisu preterano važni. Nelogično je da mu najlepša pesma posle srpske himne bude ruska himna“, kaže Spaić.

Kada je u pitanju pozicija Socijalističke partije Srbije pred i posle izbora, gost Novog dana kaže da će SPS hteti da uđe u svaku vladu, a da li se će to i desiti zavisi da li će za tim postojati interes.

„To što se Ivica Dačić zakljinje Vučiću na vernost je jedna stvar, a druga stvar je kako će pasti karte posle izbora. Dačić nema kud nego sa Vučićem u ovom trenutku, a na izborima se uvek desi neko iznenađenje koje nismo očekivali“, napominje Spaić.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here