Home Izbori Opozicija: Parlament nije dobro radio, podređen Vladi

Opozicija: Parlament nije dobro radio, podređen Vladi

92
0
Skupština Srbije - Srbija izbori
Foto: N1/Tanjug/Rade Prelić

Poslanici opozicionih stranaka ocenili su da ovaj saziv parlamenta nije dobro radio, jer je bio podređen Vladi Srbije, a o zakonskim predlozima se nije raspravljalo na adekvatan način.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Nataša Vučković rekla je da su se sednice Skupštine zakazivale isključivo kako je Vladi odgovaralo, pa se tako dešavalo da se neki zakonski predlozi usvoje ujutro, odmah upućuju u parlament, koji potom zakazuje sednicu za predveče.

Kako je istakla, i današnja sednica govori o tome kako radi parlament, jer se „koristi poslednji trenutak da se izabere novi ministar odbrane, iako se svakog časa očekuje raspisivanje izbora“.

Poslanik Levice Srbije Borislav Stefanović je ocenio da je parlament u poslednje dve godine imao „puno turbulentnih promena“, donosio je zakone po ubrzanoj proceduri, „gušila se sloboda opozicije da kritikuje, oduzimala se reč, donošeni su zakoni koji se ne poštuju“.

Prema rečima šefa poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marka Đurišića, rad Skupštine zaslužuje negativnu ocenu, i zbog činjenice da se o zakonskim predlozima nije adekvatno raspravljalo.

„Blizu 90 zakona je usvojeno po hitnom postupku, nekad su dolazili 24 sata pre rasprave, pa poslanici nisu mogli da se adekvatno pripreme, često je spajano više tačaka dnevnog reda“, objasnio je Đurišić.

Prema njegovom mišljenju, parlament nije ostvario ni svoju kontrolnu ulogu, jer je mali broj zakona dolazio pred nadležne odbore, a i neki od onih koji su stigli nisu razmatrani.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here