Home Izbori Hrvati žele garantovana mesta u Skupštini Srbije

Hrvati žele garantovana mesta u Skupštini Srbije

90
0

Predsednik Hrvatskog nacionalnog veća Slaven Bačić izjavio je da Srbija u svom parlamentu mora da obezbedi garantovana poslanička mesta za političke predstavnike Hrvata.

„Dva su ključna pitanja koja Srbija, iako ih je potpisala, ne sprovodi: garantovana poslanička mesta predstavnika hrvatske manjine u Narodnoj skupštini i srazmerna zastupljenost u organima vlasti na svim nivoima“, rekao je Bačić na okruglom stolu u HNV-u u Subotici.

Bačić je kazao da u Srbiji ne postoji ni politička volja ni zainteresovanost za sprovođenje Sporazuma o međusobnoj zaštiti nacionalnih manjina, koji je potpisan pre 12 godina.

„Redovno se događa da na retke sastanke Srbija pošalje nekompetentne predstavnike, koji nisu čak ni članovi Međuvladinog odbora“, dodao je on.

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov ocenio je da je Sporazum o međusobnoj zaštiti manjina u Srbiji „na margini interesa javnosti, političke klase i institucija koje bi trebalo da ga sprovode“.

„Sporazum su potpisale dve države koje imaju različite demokratske dosege, pri čemu u svim kriterijumima prevaga ide na stranu Hrvatske“, kazao je Žigmanov.

Prema njegovim rečima, vojvođanska vlast pokazala se „racionalnijom i spremnijom“ da izađe u susret rešavanju problema hrvatske zajednice koja u njoj živi.

Ambasador Hrvatske u Beogradu Gordan Markotić rekao je da je sprovođenje navedenog sporazuma obavezujuće za obe države.

Dodao je da su parlamentarna zastupljenost, kao i zastupljenost hrvatske manjine u organima vlasti, ključna pitanja koja bi morala biti na dnevnom redu sastanaka Međuvladine mešovite komisije, na čijem bi čelu, ocenio je, trebalo da budu premijeri ili predsednici dveju država.

Markotić je rekao da je uveren da će ključna pitanja biti rešena u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, otvaranjem poglavlja 23, koje se, osim na pravosuđe, odnosi i na prava manjina.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here