Home Izbori Čanak: Jedna kolona nije realna, nema Miloševića

Čanak: Jedna kolona nije realna, nema Miloševića

59
Nenad Čanak - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Novi Sad — Predsednik LSV Nenad Čanak ocenio je da nije realno da proevropska opozicija izađe na jedinstvenoj listi na izbore.

„Više kolona daje šansu da se više neopredeljenih građana uveri da imaju izbor da će glasati najzad za nešto, a ne protiv nečega“, rekao je Čanak za današnji novosadski Dnevnik.

Prema njegovim rečima, nije realno da lista bude jedinstvena, iz jednostavnog razloga što se sa druge strane ovog trenutka ne nalazi Slobodan Milošević.

„Oko Miloševića se posle 12 godina vladavine 2000. godine okupila i fokusirala svest da on mora da ode i tako je nastao DOS. Ovde sada imamo nekoliko godina vladavine Srpske napredne stranke (SNS), ali su još sveža sećanja na dugi niz godina vladavine DS i niz razočarenja koje je ta vladavina donela“, kazao je Čanak.

On je ocenio da je predsednik SNS-a Aleksandar Vučić odlučio da raspiše i vanredne republičke izbore kako bi preko sopstvene popularnosti ojačao svoju stranku i na lokalnim i na pokrajinskim izborima, s obzirom da je ponašanje pojedinih lokalnih ogranaka SNS-a u dobroj meri napravilo antireklamu toj stranci.

„Neki ljudi iz lokalnih odbora SNS-a pokazali su izuzetno rigidan stav i visok stepen agresivnosti. To na građane ne ostavlja dobar utisak i zbog toga bi se njihov rezultat na lokalnom i pokrajinskom nivou mogao pokazati dosta drugačijim, nego što je to bio slučaj na republičkim izborima 2014. godine“, ocenio je Čanak.

On je rekao da se mora insistirati na fer izbornim uslovima i upitao kako je moguće da pojedinci koji su na lokalnim izborima u Novom Sadu iz 2012. godine optuženi za kupovinu glasova od tada pa do danas budu deo vladajuće koalicije predvođene SNS-om u tom gradu.

„Dakle: kupili su glasove i tako dobili odbornike, što im je omogućilo da zaposednu pojedina gradska preduzeća iz kojih izvlače novac da bi ponovo kupovali glasove“, kazao je Čanak.

Ponovio je apel policiji da dežura na dan izbora na zakonom propisanoj udaljenosti od birališta i da tako spreči da se Novom Sadu ponovi „sramota i ubijanje demokratije“.

Čanak je ocenio da je vlast u Srbiji spremna da na pitanju autonomije Vojvodine krši i sopstveni Ustav i da dobija packe od EU.

„I to je ono što je zajedničko i ovoj i prošlim republičkim vladama“, rekao je predsednik LSV-a.

Vojvođanska partija (VP) takođe je danas ocenila da proevropska opozicija na predstojeće izbore treba da izađe u najmanje dve kolone.

„Najmanje dve kolone proevropske opozicije bi obezbedile veći broj glasača na biračkim mestima, što bi u velikoj meri smanjilo uticaj aktuelnog režima na predstojećim izborima“, navela je VP u saopštenju nakon sednice predsedništva stranke.

Izvor: www.b92.net