Home Izbori Mirović: Izborima do promene svih stranaka i ličnosti iz pokrajinske vlasti

Mirović: Izborima do promene svih stranaka i ličnosti iz pokrajinske vlasti

140
0

NOVI SAD – Potpredsednik Srpske napredne stranke Igor Mirović izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da će njegova stranka u kampanji za pokrajinske izbore insistirati na sveobuhvatnim promenama u pokrajinskoj vlasti i političkim i personalnim, a što će se odraziti i na postizborne dogovore u kojima ne vidi mesta za stranke i ličnosti koje su do sad bile deo većine u pokrajinskoj vlasti. On je u emisiji „Politbiro“ RTV-a kazao da se to ipak ne odnsoi na SVM, sa kojim naprednajci, kako je naveo, grade odnsoe poverenja unazad dve godine.

„Rano je za procene o postizbornim koalicijama u Vojvodini, jer očekuje mnogo iznenađenja na ovim izborima pre svega kad je reč o tome ko će a ko neće preći cenzus. Uz to, ako želimo da postavimo program sveobuhvatnih promena onda ćemo insistirati na tome da se promene sve političke stranke i ličnosti koje su do sad bile deo većine u pokrajinskoj vlasti“, istakao je Mirović.

Upitan da li se to odnosi i na SVM, on je kazao da je pitanje saradnje sa manjinskim strankam posebno i da „SNS to vidi kao strategijsku saradnju koja ima širi značaj“.

„I SVM i SNS već grade međusobno poverenje na centralnom nivou i u nekim lokalnim samoupravama. U svakom slučaju, budući koalicioni odnosi u pokrajini biće vezani za koalicije na republičkom nivou, to je nemoguće odvojiti“, poručio je potpredsednik SNS-a.

Takav odnos, prema njegovim rečima, gradiće se i na lokalnom nivou, gde to bude moguće.

Mirović je kazao da je SNS već osam, devet meseci u izbornoj kampanji za pokrajinske izbore, te narednih 60 dana doživljavaju tek kao finiš te kampanje. On je kazao da će sem partnetra iz aktuelne kaolcije SNS-a na republičkom nivou, na pokrajinsku listu naprednjaci uključiti i neke stranke koje predstavljaju deo manjinskog birčakog tela, i eventualno neke nestranačke ličnosti. Ipak, prema njegovim rečima, svim koalicionim partnerima od ukupno 120 kandidata za pokrajinske poslanike na listi SNS-a biće obezebeđeno oko 15 mesta.

„Naš glavni simbol i u kampanji u Vojvodini biće rad stranke, rad predsednika naše stranke i Vlade Srbije, odnosno rezultati koji su postignuti posebno tokom poslednje dve godine. I to će bit dominantna činjenica kad je reč o opredeljenju birača. Ne prilazimo sa trgovačkim elementima u ovaj politički proces već pokušavamo da objedinimo snage koje su za promene u pokrajini i one koji nisu zadovoljni radom aktuelne Pokrajinske vlade“, istakao je Mirović.

Dodao je da zbog toga SNS još nije izašao sa personalnim rešenjima za ključna mesta u pokrajinskoj vlasti. On smatra da je „ključ u timu i programu za novu politiku u Vojvodin“, koju će SNS ponuditi.

Upitan zbog čega SNS nije objavio izborni program za pokrajinu, Mirović je rekao da će to biti učinjeno u finišu kamapnje.

„Program je završen i predstavićemo ga u samom finišu kampanje. On se najviše vezuje za ekonomski razvoj Vojvodine, ali i uslove koji treba da omoguće taj razvoj u skladu sa Ustavom Srbije i Statutom APV, a to su zakon o nadležnostima i zakon o finanisiranju Vojvodine. I taj program izvire iz osnovnog programa SNS“, naveo je on.

A povodom ocena da će kampanja za lokalne i pokrajinske izbore, koji se održavaju u redovnom terminu, biti u senci najavljenih vanrednih republičkih izbora, Mirović je kazao da je „prirodno da građane najviše interesuju teme iz centralnih nadležnosti“. Međutim, kako je dodao, naprednjaci ni u pokrajinskoj kampanji neće biti pasivni u nametanju tema od značaja za Vojvodinu.

„Opozicija je željno tražila izbore za Narodnu skupštinu i sada nemaju pravo da pronalaze izgovore da će nešto biti u drugom planu. To uostalom zavisi od lokalnih i regionalnih političkih lidera koji moraju da nameću lokalne i regionalne teme“, ocenio je.

Izvor: RTV http://rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here