Home Izbori Predizborna matematika i Leonardo da Vinči

Predizborna matematika i Leonardo da Vinči

90
0
Vladimir Pavićević -Srbija izbori
Foto: Politika/ Tanjug

Kako prihvatanje amandmana utiče na rejting stranaka i izborni rezultat, pokušali su u srpskom parlamentu da utvrde Vladimir Pavićević (Nova stranka) i naprednjaci, a sve to u okviru debate u pojedinostima o paketu zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

„Predizbornu matematiku” kao temu nametnuo je Vladimir Pavićević, koji već nekoliko meseci uredno obaveštava parlament koliko je njegova stranka podnela amandmana i koliko ih je vlada usvojila. Pavićević usvajanje amandmana tretira kao „jednu malu pobedu”, a pri tome sve „prevodi” na izborne rezultate koje će Nova stranka postići. Prema najnovijoj evidenciji, koju je Pavićević izneo, Nova stranka je u ovom sazivu podnela 1.981 amandman, a prihvaćeno je 197. On je zaključio: „To znači da je prihvaćeno 9,94 odsto naših amandmana, a to za mene znači da je Nova stranka dobila podršku 9,94 odsto građana. To je dobra startna osnova za izbore.”

Ljubiša Stojimirović (SNS) reagovao je poslovicom –„Što je babi milo, to joj se i snilo”. Stojimirović je zaključio i da je dobro „što vlada nije prihvatila sto odsto amandmana Nove stranke, jer bi, po ovoj računici, ona na predstojećim izborima osvojila sto odsto glasova, a to bi obesmislilo izbore”.

Reagovao je i Marjan Rističević (NSS–SNS) rečima: „Leonardo da Vinči je rekao: ’Gde ima puno vike, tu nema pravog znanja’. Kao neko ko je više puta izlazio sam na izbore, voleo bih da predlagač amandmana održi obećanje i izađe sam na izbore i dokaže svoju veličinu i procenat koji je ovde iskazao. Bojim se da mu u tom procentu fali jedna nula. Verujem da građani neće pokloniti glasove onima čiji amandmani sadrže samo ’briše se’, ili ’zapeta’. Dolaze izbori, verujem da će građani umesto gumicama predlagače amandmana izbrisati hemijskim olovkama.”

Uključio se i Zoran Živković, lider Nove stranke, upitavši „zašto je zlo da neko predloži amandmane, da više od 200 bude usvojeno i da iz toga onda izvlači neke analogije?” Živković je zaključio da će budućnost pokazati da li je bilo bolje da je „prihvaćeno naših 585 amandmana, a predstojeći izbori će delimično dati odgovor šta je bilo bolje”.

Reagovao je Zoran Babić (SNS) rekavši da je u sazivu od 2012. do 2014. godine „poslanička grupa DSS-a podnela najviše amandmana koji su prihvaćeni, a onda su došli izbori i – ono što je najveća svetinja, a to je mišljenje građana Srbije, koji su takvu politiku ostavili ispod cenzusa.” Babić je dodao: „Mislim da u nekim elektronskim medijima još postoje emisije koje se zovu pozdravi, želje i čestitke. Mislim da ćemo se mi pozdraviti već za nekoliko dana, kada ovaj parlament bude raspušten.”

Izvor: www.politika.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here