Home Izbori Odlučili: „Stanari“ neće na izbore, nastavljaju sa protestima

Odlučili: „Stanari“ neće na izbore, nastavljaju sa protestima

152
0
Aleksandar Vuccich KZSS 52
Foto: Darko Ćirkov

Niško Udruženje predsednika skuština stanara neće izlaziti na izbore. Umesto toga će nastaviti sa protestima protiv gradskih vlasti.

Ova odluka je doneta sinoć na skupu udruženja, posle duge diskusije.

Predsednik udruženja Saša Kostić kaže da je zaključak uprave da bi na izborima sigurno osvojili „značajan broj odbornika u Skupštini grada“, ali da bi problem nastao brzo nakon izbora.

„U tom slučaju bismo imali potpunu opstrukciju od svih javnih službi, javnih preduzeća i iz Beograda i posle dva meseca bismo došli u situaciju da građani protestuju protiv nas jer bukvalno u takvom okruženju ne bismo mogli ništa da napravimo“ – kaže Kostić.

On dodaje da je procena udruženja da nijedna politička partija sada neće moći sama da osvoji većinu, da će biti neophodne „široke koalicije“, a da će to biti kratkog daha.

„Mi očekujemo da za godinu, godinu i po dana, na ponovljenim izborima da se otvori šansa za naše udruženje i za sve ostale grupe građana na jedan demokratski način učestvuju na izborima.“

Ipak, iako udruženje neće na izbore, odlučeno je da svaki pojedinac udruženja može sam da odluči da li će se i na kojoj izbornoj listi kandidovati. Jedini uslov koji je postavljen je, kaže Kostić, da se ti pojedinci ne pozivaju na udruženja i ne traže njegovu podršku.

Jovanović: Ostajemo vanpartijsko udruženje i nastavljamo borbu

Govoreći na skupu jedan od njegovih lidera, profesor Đokica Jovanović je rekao da je uveren da će ovakva odluka dugoročno doneti mnogo više dobrih stvari.

„Naše delovanje je svakako političko jer se bavimo politikom standarda, komunalnom politikom, našim životima. Mi ćemo da se bavimo vanpartijskim načinom politike i svako ko nam to prigovara znači da ne zna šta znači politika. Naš stav je da se bavimo politikom na vansistemski način. Mi nismo sistemska organizacija tako da ćemo da nastavimo politikom tako što ćemo rešavati egzistencijalne probleme građana“ – prenosi njegove reči Građanin.

Jovanović je dodao da „Vansistemsko delovanje daje mogućnost mnogo veće snage“.

„Sa druge strane „ulazak u sistem“ daje mogućnost da se neposredno utiče na zakonodavnu politiku. Čovek ako politički misli, mora da bude objektivan. Niš je u očajnom stanju što se tiče kadrovske garniture koja vodi ovaj grad. Naredna garnitura će morati da vraća kredite jer je grad prezadužen, a odbornici nisu odbornici naroda nego partijski odbornici. Škole nam se raspadaju, radnici u kulturi prete tužbama…“ – dodao je Jovanović.

Nastavak protesta – u četvrtak u „Parkiću“ od 17h

Naredni skup zakazan za četvrtak od 17 sati u parku ispred bine na Bulevaru Nemanjića.

Odakle će se, kaže Kostić, okupljeni građani prošetati kroz Sremsku, Voždovu, preko centra do Gradske kuće – smena rukovodstva i odgovornost za Toplanu Jug, ali i za javašluk javnim preduzećima o kojima su govorili na svojim tribinama tokom zime.

Podsetimo, poslednji protest stanari su održali 16. januara kada su tražil ostavke kompletnog gradskog rukovodstva.

Izvor: Južne vesti http://www.juznevesti.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here