Home Izbori Britanski politikolog: Izbori usporavaju evropski put Srbije

Britanski politikolog: Izbori usporavaju evropski put Srbije

103
0
zastave-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Odluka o raspisivanju prevremenih izbora će neizbežno usporiti put evropske integracije Srbije. Ostaje pitanje da li će to biti malo odlaganje ili nešto dugotrajnije, kaže za Danas Džejms Ker-Lindzi, istraživač politike u jugoistočnoj Evropi na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

Kada se parlament raspusti i izborna kampanja bude u punom zamahu, biće veoma teško voditi pristupne pregovore, navodi za Danas Džejms Ker-Lindzi, komentarišući mogući uticaj održavanja vanrednih parlamentarnih izbora na tempo pridruživanja Srbije EU.

Sagovornik Danasa ističe da se „istinsko pitanje“ odnosi na to koliko će vremena trebati da se formira nova vlada nakon izbora.

„U idealnom slučaju, aktuelni premijer, ukoliko bude reizabran, a to je gotovo izvesno, učiniće svaki napor da formira novu administraciju što je brže moguće. Ako se obistini najbolji scenario, ovaj proces biće završen u roku od samo nekoliko sedmica. Ukoliko se to desi, ukupno odlaganje u pridruživanju biće relativno malo. Ipak, uvek postoji mogućnost da će biti potrebno mnogo sedmica da se formira vlada. Nažalost, to se prečesto događa u Srbiji. Ukoliko se to desi, očigledno će imati veoma remetilački efekat“, smatra on.

Ker-Lindzi ukazuje da „gledano s pozitivne strane“ održavanje prevremenih izbora u stvari može i da u krajnjoj liniji ubrza proces integracije u Evropsku uniju.

Organizovanje izbora u ovom trenutku i pod pretpostavkom da se vlada vrati na vlast sa snažnom većinom, ostaviće joj „čiste“ četiri godine da se koncentriše na pregovore sa EU. Na taj način bila bi ostavljena mogućnost hvatanja u koštac s nekim od teških i kontroverznijim reformama što je pre moguće. Bilo bi veoma dobro da vlada usvoji takav pristup. Ipak, uvek postoji opasnost da vlada dođe u iskušenje da održi još jedne prevremene izbore za par godina ukoliko bude imala visok rejting u istraživanjima javnog mnjenja. Nadajmo se da se to neće dogoditi, zaključuje britanski politikolog.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here