Home Izbori Aktivno učešće nespojivo sa Nikolićevom funkcijom

Aktivno učešće nespojivo sa Nikolićevom funkcijom

83
0
Tomislav-Nikolic-obraca-se-novinarima
Foto: Darko Ćirkov

Beograd – Želja predsednika države Tomislava Nikolića da kao građanin učestvuje u kanpanji svoje bivše Srpske napredne stranke nije neočekivana ali nije ni poželjna jer on funkcijom koju obavlja treba da predstavlja sve građane, kažu sagovornici Danasa iz opozicionih stranaka. Iako je posle izbora napustio funciju u SNS, što prethodni predsenici nisu, Nikolić ne krije da mu je SNS najbliža i da bi voleo da ona pobedi na predstojećim izborima, a nije oklevao ni da prisustvuje raznim skupovima i slavljima naprednjaka.

On je u intervjuu Danasu rekao da je on predsednik svih građana i da su to bili svi predsednici do sada, ali su, kako je naveo, imali obavezu da vode svoju stranku tokom izbora i govorili su da je to normalno.

Na pitanje Danasa hoće li učestvovati u kampanji SNS, on je odgovorio da hoće, ako ga budu pozvali.

– Hoću da pomognem da SNS pobedi, šta bih drugo. Ne vidim ništa dobro ako ne pobedi SNS. U kampanji neću učestvovati kao predsednik stranke već kao građanin koji želi da ta stranka pobedi. Mislim da mogu da pomognem i za mene je neprihvatljivo da neko drugi formira vladu. Neću da se svađam i Srbiju dovodim u situaciju da sprovodi dve ideje. Ovako je najbolje i svako ko priča o mogućoj kohabitaciji ne govori istinu, naveo je Nikolić.

Zoran Stojiljković, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i politički analitičar, za Danas kaže da je u redu to što Nikolić želi pobedu jedne stranke, međutim problematična je njegova želja da učestvuje u kampani.

– On kao građanin može da dođe i prisustvuje mitingu ili skupu naprednjaka, sve ostalo, poput držanja govora, bilo bi aktivno učetvovanje u kampanji što je nespojivo sa njegovom funkcijom imajući u vidu da je on predsednik svih građana, objašnjava Stojiljković.

Gordana Čomić, zamenica predsednika DS, za naš list kaže da bi Nikolić lagao kad bi rekao da ne navija za SNS, ali da, po svemu sudeći, SNS ne navija za njega, inače bi bilo i predsedničkih izbora.

– Upitno je njegovo učešće u samoj kampanji, ali ne i neočekivano, a rejting-efendije same stranke će odlučiti da li im on šteti ili koristi i to je etička dilema upotrebe predsedničke funkcije, što se već dešavalo, kaže Čomić.

Iz DS još poručuju i da je predsednik države predsednik svih građana, pa i onih koji podržavaju opozicione stranke, p abi zbog toga učešće predsednika države u kampanji SNS bilo u suprotnosti sa tim principom. Kako kažu u DS, želja predsednika da učetvuje u kampanji naprednjaka potvrđuje da je on bio neiskren i kad je podnosio ostavku na mesto predsednika SNS. Demokrate ukazuju i na druge probleme i postavljaju pitanje kako će Nikolić delovati u kampanji zajedno sa predsednikom SNS, Aleksandrom Vučićem, jer smo tokom protekle četiri godine bili svedoci značajnih razlika među njima. Postavljaju i pitanje za koju će se politiku Nikolić zalagati.

Sanda Rašković Ivić, predsednica DSS, za Danas kaže da Nikolić ne može kao predsednik da učestvuje u bilo čijoj kampanji. On, kako kaže Rašković Ivić, do kraja svog mandata mora da ostane predsednik svih građana jer je za to tražio njihovo poverenje postavljajuči bilborde po celoj Srbiji. Preme njenoj oceni, još neobičnija je njegova želja da kao građani učestvuje u kampanji SNS. “Ako to želi, onda bi morao najpre da podnese ostavku na esto predsednika”, zaključuje Rašković Ivić.

Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS u parlamentu, za naš list navodi da je priča o odlasku Nikolića iz SNS samo još jedna u beskonačnom nizu laži koje traju već četiri godine.“Vreme je da na izborima građani kažu dosta i prekinu ovu obmanu u kojoj živimo, uprkos želji predsednika“ zaključuje Đurišić.

Od bivšeg predsednika samo saveti

Posle izbora u maju 2012. Tomislav Nikolić je na sednici Glavnog odbora SNS podneo ostavku na funkciju predsednika naprednjaka i rekao da tim gestom počinje da ostvaruje predizborna obećanja. Nikolić je u prvom obraćanju posle pobede na izborima, naveo da predsednik države ne sme da bude „ni član svoje partije, a ne da je vodi” i ponovio da je obećao da će biti predsednik svih građana Srbije. Rekao je da stranka ne može od njega da očekuje da donosi odluke i zaplakavši dodao: „To tako mora – poraslo dete, osamostalilo se”. Nikolić je poručio članovima Glavnog odbora SNS-a da ne očekuju da on više donosi odluke, kadrovska rešenja i strategiju, ali da mogu od njega da očekuju savete.

Izvor: Danas http://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here