Home Izbori Borba za glasače u kratkoj kampanji

Borba za glasače u kratkoj kampanji

95
0
Aleksandar Vuccich KZSS 70
Foto: Darko Ćirkov

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić najavio je da će odluka o datumu izbora biti doneta početkom marta. Sve je izvesnije da će se oni održati u aprilu i da će koštati manje nego ranije, zbog promena u zakonu i finansijskih problema sa kojima su suočene pojedine stranke.

Kako pridobiti glasača u kratkoj i dinamičnoj kampanji? Izbornu trku od 45 dana lakše će izdržati finansijski stabilne stranke, dok će opozicione i vanparlamentarne partije teže odgovoriti zahtevima kampanje.

Naprednjaci poručuju da kampanja nije pitanje novca, već ideje i odnosa prema građanima. Potpredsednik SNS-a Goran Knežević kaže da će u žiži njihovog interesovanja biti građani, živa reč i kontakt licem u lice.

„Mi ćemo pokušati da afirmišemo sve ono što je radila Vlada i ono što su radile naše uspešne lokalne samouprave. Naravno, na pokrajinskom nivou mi ćemo da pokušamo građanima da prenesemo naše ideje, šta ćemo raditi i kako ćemo raditi kada budemo preuzeli odgovornost za javne poslove“, navodi Knežević.

Isticanje lidera svojstveno je i ovoj kampanji. Zamenik predsednika SPS-a Aleksandar Antić ističe da će u prvom planu biti lideri njihove koalicije, pre svih Ivica Dačić i sve ono što je on radio u prethodnom periodu, ali i Dragan Marković Palma i kako veruje, Milan Krkobabić.

„Kampanja će biti kraća i mi ćemo u prvi plan staviti razgovore sa ljudima. Mikrofon će nam biti osnovno sredstvo u kampanji“, kaže Antić.

Kratka kampanja odgovara opoziciji jer bi, zbog dugova iz prošlosti, teže trčala trku na 60 dana.

Potpredsednica DS-a Nataša Vučković navodi da ta stranka smatra nepristojnim da se u izbornoj kampanji troši ogromna svota novca za sve ono što se moglo gledati tokom prethodnih godina.

„Mi ćemo nastojati da naša izborna kampanja bude efektna, da budemo na društvenim mrežama, ali, pre svega, u direktnom kontaktu sa građanima“, ističe Vučkovićeva.

Kao koalicija vanparlamentarnih stranaka, lista DSS-Dveri vodiće aktivnu, ali skromnu kampanju, koja će se, kako kaže predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić, bazirati na internetu jer će na taj način ciljati na mlađu populaciju.

„S druge strane, ići ćemo među narod, razgovaraćemo sa ljudima, držaćemo tribine, držaćemo štandove, organizovaćemo nešto što se zove ‘Čaj sa Sandom’ ili ‘Čaj sa Sandom i Boškom'“, navodi Rašković Ivić.

U ovoj izbornoj kampanji većina stranaka će više računati na internet kampanju. Bojan Klačar iz CESID-a ističe da je poseban razlog koji podiže internet u kampanji to što brojne teme koje se pokrenu na socijalnim mrežama postaju važne i za tzv. klasične medije.

„Tako da su građani svesni da ono što političari komuniciraju na socijalnim mrežama može da dođe i do onih ljudi koji ne koriste internet, pre svega putem televizije“, kaže Klačar.

Izbornim listama biće podeljeno manje novca nego na prethodnim izborima. Procene su da će iz budžeta biti izdvojeno oko 580 miliona dinara. Od toga, 20 odsto će, u jednakim iznosima, biti podeljeno na početku svim listama, dok će se ostalih 80 odsto podeliti posle izbora srazmerno broju dobijenih mandata.

Izvor: RTS http://www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here