Home Izbori „Cilj da lista oko SNS može sama da formira vladu“

„Cilj da lista oko SNS može sama da formira vladu“

123
0
Aleksandar Vuccich KZSS 25 (1)
Foto: Darko Ćirkov

Beograd — Cilj liste okupljene oko SNS je da napravi izborni rezultat koji joj omogućava da samostalno formira vladu, izjavio je lider SDPS-a Rasim Ljaljić.

Beograd — Cilj liste okupljene oko SNS je da napravi izborni rezultat koji joj omogućava da samostalno formira vladu, izjavio je lider SDPS-a Rasim Ljaljić.

Kako je istakao, to ne znači da bi druge stranke bile isključene iz procesa formiranja vlade, ali napominje da je jako važno da lista oko SNS ima tu mogućnost da samostalno formira većinu, kako se u procesu pregovora ne bi gubilo dragoceno vreme.

Ljajić, u izjavi za Tanjug, kaže i da će o učešću SPS ili drugih stranaka u budućoj vladi odlučivati SNS, kao i da još nije bilo razgovora o raspodeli resora, ali očekuje da njegova stranka dobije približno isti broj mandata, ukoliko se ponovi izborni uspeh liste oko SNS-a.

Ljajić navodi i da nije bio reči o tome da li će on ponovo biti ministar.

„To je kao da spremate ražanj, a zec je još u šumi. Ovi izbori neće biti laki, kao što mnogi predviđaju, kampanja će biti teška, a ishod neizvestan“, rekao je Ljajić koji očekuje izlaznost od 55 odsto.

On, međutim, ocenjuje da će biti vrlo teško formirati vladu sa stabilnom skupštinskom većinom i ističe da je za to potreban veliki angažman svih u koaliciji.

Dodaje i da ostvarenje tog cilja zavisi i od same kampanje, te da je jako važno da se ne daju nerealna obećanja.

„Važno je da objasnimo ljudima šta je plan, ali da pazimo šta ćemo im obećavati u kampanji. Da im ne kažemo da će odmah posle izbora teći med i mleko, već da budemo krajnje obazrivi, realistični“, rekao je Ljajić.

Dodaje i da je važno da se što manje vremena izgubi u izbornoj kampanji i ocenjuje da će lista oko SNS biti glavna meta predstojeće kampanje.

„Mi smo vladajuća koalicija, a SNS najveća politička grupacija, i stranke mogu da uzimaju glasove od SNS. Sigurno ćemo biti glavna meta u kampanji, ali naš posao će biti da ne ulazimo u političko blato, već da izlazimo sa idejama i programima“, istakao je Ljajić.

Atmosfera u vladi je, prema njegovm rečima dobra, iako su se u javnosti mogli čuti disonantni tonovi i polemike između ministara i funkcionera SNS i SPS.

„Vlada normalno funkcioniše, kao da nismo ušli u izborni proces i to je dobro i važno zbog ukupne stabilnosti, da izborna atmosfera što manje utiče na funkcionisanje institucija.

Govoreći o eventualnom udruživanju opozicije, Ljajić kaže da opozicija nikad nije mogla da se udruži.

Podseća da ni 2000. godine, kada je formiran DOS, opozicija nije bila ujedinjena, jer je van nje ostao SPO, tada najjača opoziciona partija.

„Ni sada mi ne deluje da može da dođe do objedinjavanja svih opozicionih stranaka, pre bih rekao da će ihi u dve, tri a možda i više kolona“, kazao je Ljajić i istakao da je za stabilnost društva važno da postoji jaka parlamentarna opozicija, kao korektiv vlasti.

„Važno je da nemamo sukob ličnosti, već sukob različitih političkih opcija i koncepata koji bi se manifestovali kroz rad parlamenta. Jedino je to put da jačamo institucije“, kazao je Ljajić.

On je ponovio da je nužno sprovođenje reformi, jer nijedna zemlja nije izašla iz krize, a da te reforme nije sprovela.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here