Home Istraživanja javnog mnjenja Čedomir Jovanović vešt ali kontroverzan

Čedomir Jovanović vešt ali kontroverzan

174
0
cceda 1
Foto: Darko Ćirkov

Beograd – Savez LDP i SDS, Čedomira Jovanovića i Borisa Tadića, percipira se kao logična i poželjna politička veza, jedan je od zaključaka iz nedavno rađenog ispitivanja raspoloženja birača na takozvanim fokus grupama. Istraživanje, u čije nalaze je Danas imao uvid, odnosi se na potencijal saveza i na profil lidera, a uradila ga je jedna od renomiranih domaćih agencija.

Kako se navodi u istraživanju, udruživanje radi postizanja boljih izbornih rezultata, odnosno prelaska izbornog cenzusa, ne vidi se kao nešto negativno niti nepoželjno, kalkulntski, već kao legitiman oblik političkog rezonovanja, ali se tu ne iscrpljuje njihov doživljaj stvaranja ovog političkog saveza. Svi učesnici koji su učestvovali u fokusnim diskusijama, kako se navodi, se slažu da su u savez ušla dva snažna politička lidera sa jasnim političkim profilima i identitetom. Ni jedna od ispitanih grupacija glasača i birača nije iskazala ni minimum sumnje da ova dva jaka politička lidera ne mogu zajednički da funkcionišu i deluju u pravcu uspostavljanja ravnoteže izmežu vlasti i opozicije. Jovanović i Tadić, kako se zaključuje, se doživljavaju kao kompatibilni i komplementarni.

Boris Tadić, uprkos mnogobrojnih zamerki koje mu se upućuju, naročito od strane razočaranih demokrata, i dalje predstavlja centralnu figuru demokratske opozicije. Zaključeno je da ga ispitanici opisuju kao državnika, pokajnika, staloženog lidera koji je ostavljao i koji je bio ostavljan, iskusni političar sa svim znanjima i veštinama vladanja ali i političkog padanja.

Čedomir Jovanović se opisuje kao mnogo osporavani, kontroverzni političar, nezaobilazan činilac demokratskog okupljanja i delovanja. Sirova snaga, dosledan i uporan, motivator i pokretač, operativac i vešt borac, osobine su koje se navode za lidera LDP. Zatim, politički neokaljan, jer se ne doživljava kao deo bivše vlasti, ali kontroverzan u svojim političkim stavovima, poslovnim poduhvatima, životnom stilu i medijskoj eksponiranosti.

Jedan od zaključaka je to taj da pitanje Kosova i NATO u ovom trenutku nisu od primarnog interesa javnosti, ali čak i kada budu deo političkog sučeljavanja, lični stavovi i opredeljenja opoziciono orijentisane javnosti, prema ova dva pitanja neće predstavljati prepreku za pružanje podrške političkom savezu LDP i SDS.

Poželjni članovi ovog saveza, više zbog ličnog autoriteta i daleko manje zbog stvarne političke moći i značaja mogli bi biti još i Saša Radulović, Borislav Stefanović i, kako se navodi, nedvosmisleno Rasim Ljajić. Prva dva političara, iako nemaju nikakvu posebnu političku snagu, imaju vrednost kao predstavnici i drugačije političke provinijencije, dok Rasim Ljajić za najveći broj opozicionih glasača prestavlja garant kompromisa, balansa, razuma i političke korektnosti koji može biti korektivni gaktor svake vlasti.

Slika Pajtića i Živkovića

Bojan Pajtić, predsednik DS, opisuje se kao političar kome se desila liderska pozicija, dobar večiti drugi, odnosno pozadinac, loš lider. Bez političke harizme i većeg uporišta i uticaja među biračima u Beogradu i u centralnoj Srbiji, čak i u Vojvodini iako ga ne percipiraju u negativnom svetlu, doživljavaju ga kao nemoćnog i bezličnog. Zorana Živkovića, lidera Nove stranke, ispitanici doživljavaju kao eks premijera koga njegov rođeni kraj najmanje voli i podržava. Za ostale regione i glasače, kako se dodaje, ne previše bitan niti previše relevantan.

Izvor: Danas http://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here