Home Izbori Samoopredeljenje: Ometaćemo izbor predsednika

Samoopredeljenje: Ometaćemo izbor predsednika

122
0
Visar Imeri - Srbija izbori
Foto: www.radiokim.net

Priština, Brisel, Beograd – Lider pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri poručio je juče da će opozicija ometati izbor predsednika Kosova u parlamentu „ako treba i suzavcem“. „Budući da trenutna politička situacija ne dozvoljava da na tu funkciju bude izabran bilo koji drugi političar, opozicija će ometati izbor Hašima Tačija za predsednika, suzavcem ili drugim oblicima političkog suprotstavljanja“, kazao je Imeri povodom predstojećeg glasanja za naslednika Atifete Jahjage, kojoj ističe mandat 6. aprila.

Predsednik Samoopredeljenja smatra i da je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj pogrešio što je učestvovao na sastanku političkih lidera koji je ove sedmice održan uz posredovanje kosovske predsednice. On tvrdi da Haradinaj na te razgovore nije išao u dogovoru sa Samoopredeljenjem.

Generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova Blerim Kuči izjavio je juče da opozicija zahteva održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u martu ili aprilu. Kuči je najavio da će Haradinaj učestvovati na svim sastancima na kojima će se razgovarati o održavanju prevremenih izbora kao načinu za prevazilaženje institucionalne krize. „Mislimo da su izbori jedini način za izlazak iz krize i sprovođenje pozitivnih promena“, istakao je on.

Komentarišući situaciju na kosovskoj političkoj sceni, sagovornici Danasa iz Evropskog parlamenta poručuju da izvestiteljka za Kosovo Ulrike Lunaček i „većina članova EP zahtevaju da Kosovo reši aktuelnu unutrašnju krizu, vrativši se konstruktivnom političkom dijalogu, na nenasilan način“.

Pojedini poznavaoci prilika u Prištini tvrde za Danas da je aktuelna vlada Ise Mustafe „znatno slabija od prethodnog saziva koji je predvodio Tači“. „Mustafa nije naročito sposoban premijer, što predstavlja okidač za krizu na unutrašnjem planu, a negativno utiče i na Briselske pregovore“, konstatuju naši sagovornici.

SAD: Kosovo na ivici

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi izjavio je da se Kosovo „nalazi na ivici“ zbog aktuelne političke situacije. „Smatram da je napredak moguć, ali da nije siguran. Ima još mnogo posla da se obavi, ali to treba da uradi funkcionalan parlament“, istakao je Delavi, prenose prištinski mediji. Ambasador SAD je podržao Jahjaginu inicijativu da se politički zastoj prevaziđe vođenjem dijaloga.

Izvor: Danas http://www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here