Home Izbori Danas: Vraćanje novca Đilasu zavisi od izbornog rezultata DS

Danas: Vraćanje novca Đilasu zavisi od izbornog rezultata DS

78
0
Dragan Đilas - Srbija izbori
Foto: N1/ Medija centar Beograd

Firma Multikom bivšeg predsednika Demokratske stranke Dragana Đilasa za 15 meseci će početi da naplaćuje dug od demokrata koje ova stranka ima prema njoj. Ipak, niko ne zna i ne može da tvrdi kada će dug od 50 miliona dinara biti u potpunosti vraćen. Sve zavisi od rezultata koji će DS ostvariti na predstojećim izborima, saznaje Danas.

Firma Multikom otkupila je početkom oktobra prošle godine dug od oko 50 miliona dinara koji su demokrate imale prema Razvojnoj banci Vojvodine, a od koje su novac uzeli za finansiranje kampanje 2012. Na taj način ova kompanija je praktično postala vlasnik nekretnina koje je desetak funkcionera DS stavilo pod hipoteku.

Kako je objašnjeno listu Danas, Multikom je preuzeo dug DS od banke da ljudi ne bi ostali bez stanova. Tom prilikom, kažu sagovornici ovog lista, potpisan je ugovor između DS i Multikoma koji ne podrazumeva nikakve menice. Po tom ugovoru, Multikom je 31. decembra 2015. stao u red za naplatu duga.

Kako sagovornici Danasa kažu, od toga kako DS bude prošla na predstojećim republičkim izborima zavisi i kada će dug biti vraćen.

Prema rečima izvora ovog lista, rezultati izbora određuju i koliko će novca demokrate iz državnog budžeta mesečno dobijati na osnovu broja poslaničkih mesta. Oni kažu da sada DS dobija oko šest miliona dinara.

Podsetimo, nakon što je Đilasova kompanija otkupila dug demokrata, Danas mu je postavio pitanje da li to znači da će finansirati kampanju DS, da će biti kandidat demokrata za gradonačelnika Beograda i njegov povratak u politiku. On je tada odgovorio da neće finansirati narednu kampanju DS i da se ne vraća u politiku.

„Nemam nameru da imam bilo kakve veze sa politikom. Ovo sam uradio jer je to bio jedini način da sačuvamo naše stanove“, naveo je tada Đilas. Isti odgovor Danas je dobio i nedavno kada se u medijima pojavila priča o tome da će mu DS ponuditi da bude njihov kandidat za gradonačelnika glavnog grada.

Među onima koji su založili svoj stan za stranku, kako su mediji pisali, bili su i Oliver Dulić, Dušan Elezović, ali i Aleksandar Senić i Aleksandar Šapić, koji više nisu članovi ove stranke.

I sam Đilas je založio svoj stan na Vračaru. Zbog toga što DS nije platila dug, postojala je opasnost da budu aktivirane hipoteke na te nekretnine. Otkupom duga ta opasnost se otklanja, a Đilas je tada rekao da veruje da će mu DS za godinu i po ili dve vratiti novac. On je izjavio i da ne namerava da prodaje te nekretnine.

Prema tadašnjim nezvaničnim saznanjima Danasa, iako je sadašnjem lideru DS Bojanu Pajtiću „pao kamen sa srca“ zbog ovog Đilasovog velikodušnog čina, deo demokrata smatra da je ovim Đilas kupio DS i da ubuduće može da radi sa strankom šta god hoće, pa čak i da je ponovo preuzme posle izbornog kraha demokrata, dok deo misli da je ovo što je Đilas uradio sasvim u redu, piše ovaj list.

Kredit DS prema RBV bio 360 miliona

Da bi finansirala izbornu kampanju 2012, Demokratska stranka, na čijem je čelu tada bio Boris Tadić, uzela je od RBV kredit od ukupno 360 miliona dinara. Po gubitku izbora i vlasti, DS se suočila s finansijskom krizom zbog dugova iz kampanje, ali i zbog manje novca koje mesečno dobija iz republičke kase na konto broja poslanika, odnosno osvojenih glasova. DS je dug godinama otplaćivao i smanjio na 50 miliona dinara.

Izvor: http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here