Home Izbori 2016 Sve kraći put od tvita i lajka do glasačkog lista

Sve kraći put od tvita i lajka do glasačkog lista

99
0
Facebook - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Stručnjaci procenjuju da će u predizbornoj kampanji političke stranke sve više koristiti društvene mreže za promovisanje svojih ideja.

Od tvita i lajka do glasačkog listića sa zaokruženim imenom partije put je sve kraći.

U Srbiji danas četiri miliona i sedamsto hiljada ljudi koristi internet, postoji oko 2,8 miliona naloga na Fejsbuku i dve stotine hiljada na Tviteru.

Stručnjak za onlajn marketing Ivan Bildi kaže da naše političke stranke nemaju pravu strategiju za to kako treba da iskoriste mreže na pravi način.

“Trebali su već da krenu zapravo. Ne vidim neke dobre strategije i ne verujem da će to dati toliko ozbiljne strategije upravo zato što ne postoji ozbiljna strategija. Ne može post koji je napravljen kao preslikan bilbord ili preslikan plakat sa ulice, jednostavno neće dati nikakav rezultat na društvenim mrežama”, kaže Bildi.

Demokrate i republikanci u Sjedinjenim Američkim Državama za predsedničke izbore 2016. predviđaju čak pet puta veće budžete za onlajn medije.

Stranke u Srbiji navode da shvataju značaj interneta i da će ova kampanja biti aktivnija na društvenim mrežama.

“Ako uočite da su političari, poslanici, funkcioneri izuzetno aktivni na društvenim mrežama, možete primetiti zapravo da se preslikava ono što oni rade u svakodnevnom životu. Oni koji su pristojni u svakodnevnom životu i radu, takvi su i na internetu”, ističe Marija Obradović iz SNS.

“Misllim da je Tviter možda dragocen za komunikaciju i sa medijima i sa nekim, kako se oni popularno zovu ‘opinion mejkerima’, dok na Fejsbuku ono što dobijamo to je zapravo pravo mišljenje građana i to vrlo rado poslušamo”, navodi Aleksandra Jerkov.

Ivan Bildi, ipak, upozorava da ne treba preceniti snagu društvenih mreža. Istraživanja pokazuju da se 80 odsto birača i dalje najviše informiše preko televizije, dok 20 odsto informacije prikuplja na internetu.

“Tviter može da, i to mislim da se desilo na prethodnim izborima, možte da steknete utisak da neko ima ogromnu podršku. Ali, to je zapravo mali broj u apsolutnim brojevima. Vi ako pratite, ne znam, hiljadu ljudi, dve hiljade ljudi, dovoljno je da dvesta-trista njih stalno tvituje o jednoj političkoj opciji, pa imate utisak da zapravo svi pričaju o tome”, ističe on.

Političke stranke u Srbiji su u poslednjoj kampanji 2014. godine potrošile nešto više od 13 miliona evra, pri čemu se procenjuje da će ove godine taj iznos biti znatno manji, pa kampanja na internetu dobija na važnosti.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here