Home Izbori Kosovska opozicija traži vanredne izbore

Kosovska opozicija traži vanredne izbore

107
0

PRIŠTINA – Generalni sekretar Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Bljerim Kuči izjavio je da opozicija zahteva održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u martu ili aprilu ove godine.

„Predsednik Ramuš Haradinaj i ABK, kao i celokupna opozicija smatraju da se izbori moraju održati krajem marta ili početkom aprila ove godine“, rekao je Kuči za dnevnik Epoka e re.

On je najavio da će Haradinaj učestvovati na svim sastancima na kojima će se razgovarati o održavanju prevremenih parlamentarnih izbora kao načinu izlaska iz sadašnje institucionalne krize.

„Smatramo da su izbori jedini način izlaska iz ove krize i sprovođenja pozitivnih promena“, kazao je Kuči.

Politički analitičar Beljulj Bećaj ocenio je da održavanje izbora u ovom trenutku nije rešenje pošto kako je naveo, na izbore izlaze „iste partije, ideologije i politike su iste a okolnosti još teže“.

Prema njegovim rečima, Kosovu je potrebna prelazna vlada koja bi pripremila „relativno“ normalne uslove za izbore a njihovo održavanje moglo bi se desiti u roku od dve godine.

„Potreban je jedan intermeco od ove politike. Kada bude završena izborna reforma, kada se uhapse oni koji su uzeli državu kao taoca i kada građani i kosovski mediji budu mogli slobodno da dišu, onda se može ići na izbore“, kazao je Bećaj.

Kosovski premijer Isa Mustafa i njegov prvi zamenik Hašim Tači više puta su naveli da izbora neće biti do završetka mandata sadašnje vlade, sredinom 2018 godine.

Protiv održavanja prevremenih izbora su se izjasnili i predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu, posebno ambasadori SAD i Nemačke.

Izvor: RTV http://rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here