Home Izbori BITKA ZA NEODLUČNE Evo kome odgovara veća izlaznost na izborima

BITKA ZA NEODLUČNE Evo kome odgovara veća izlaznost na izborima

120
0
izbori prebrojavanje glasova 1
Foto: Darko Ćirkov

Veća izlaznost na predstojećim izborima najmanje bi odgovarala strankama na ivici cenzusa, a od nje bi najviše mogla da profitira najjača partija.

Srđan Bogosavljević, direktor „Ipsos stratedžik marketinga“, za „Blic“ objašnjava kome bi najviše odgovarao veliki odziv birača i navodi da bi se velikom izlaznošću verovatno povećao broj stranaka ispod cenzusa, čiji se glasovi, po našem izbornom sistemu, raspoređuju strankama prema snazi, tako najveća partija dobija najviše.

– Nismo u vremenu gde se jasno vidi da nekome izlaznost smeta, a nekome koristi. Kako je puno stranaka na ivici cenzusa, velika izlaznost može im pomoći da preskoče cenzus samo ako ti novoopredeljeni krenu ka njima. U suprotnom, cenzus će postati veći i teži da se preskoči – zaključuje Bogosavljević.

On dodaje da se iz tih razloga stranke udružuju „i kada imaju i kada nemaju zajedničke ideološke i programske ciljeve, kako bi u zbiru ušle u parlament“.

U Srbiji trenutno ima oko milion neopredeljenih birača, a među njima je najviše bivših glasača DS. Ipak, to ne znači da bi veća izlaznost značila i više glasova za demokrate. Tim pre što istraživanja pokazuju da oko 20 odsto nekadašnjih glasača DS sada podržava SNS.

– Sve će ipak zavisiti od toga da li će stranke uspeti da motivišu „svoje“ birače. To je njihov posao u kampanji. I stranke desnice, poput DSS, Dveri i SRS, takođe bi mogle da privuku deo neopredeljenih – smatra Đorđe Vuković iz Cesida.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here