Home Izbori Živković: Vlast se sprema za izbornu krađu

Živković: Vlast se sprema za izbornu krađu

101
0
foto-dusanjaukovic_srbijaizbori
Foto: Dušan Jauković/ Srbija izbori

Stalna komisija opozicionih stranaka, formirana radi praćenja regularnosti izbornih dešavanja, pozvala je medijska udruženja, nevladine organizacije, ombudsmana i poverenika za zaštitu informacija da im se pridruže u naporima da se u Srbiji stvore uslovi za održavanje fer i ravnopravne predizborne i izborne trke.

Lider Nove stranke u čijim prostorijama je održan sastanak, Zoran Živković rekao je na konferenciji za novinare da Komisija okuplja ljude različitih političkih opcija čiji je cilj da se izbore za fer predizbornu i izbornu trku kako bi građani bez pritisaka mogli da biraju koga žele, da ne strahuju od izborne krađe glasova i da znaju da će njihovi glasovi stići do centralne izborne komisije. Komisiju čine predstavnici Nove stranke, Demokratske stranke, Pokreta za preokret, Zajedno za Srbiju, Dveri, Demokratske stranke Srbije, Pokreta „Dosta je bilo“, SDA Sandžaka i Nove srpske političke misli.

Prema rečima Živkovića, već sada se vidi da vlast koristi državne resurse za kampanju i prisiljava ljude da glasaju i ne samo to već se sprema za izbornu krađu.

„Borimo se za fer uslove kojima ćemo pobediti ovu vlast, kao i 2000. godine kada smo pobedili vlast koja je bila njihova preteča“, rekao je Živković i dodao za agenciju Beta da je sada situacija povoljnija nego tada jer postoje internet i društvene mreže pa se nijedna informacija ne može sakriti i zaustaviti.

Nova stranka je, kako je rekao, podnela Skupštini Srbije predlog za dva zakona koji teba da omoguće da se zabrani komercijalno reklamiranje stranaka, na koje je na ranijim izborima potrošeno 17 miliona evra, a koje su više ličile na Farmu nego na izbornu kampanju. Živković je dodao da su umesto takve kampanje neophodni TV dueli.

Predstavnik Nove stranke Aleksandar Stanković rekao je da je Komisija donela zaključke i o zabrani koričćenja državnih resursa u cilju kampanje, a zatražila je i formiranje Nadzornog odbora čijih bi pet članova od deset bili nestranački stručnjaci.

Prema rečima Stankovića, komisija je zaključila da su nedopustivi napadi na članove tog tela i osudio to što je Đorđe Vukadinović u protekle dve nedelje bio meta medijskog linča što, kako je dodao, “podgreva sumnje u regularnost izborne trke”.

Kao jedan od problema koji treba rešiti, Stanković je naveo to što se ne zna sastav Republičke izborne komisije. Vukadinović je izrazio očekivanje da će vlast ipak pristati na zahteve Komisije jer joj je to u interesu.

„Optimizam po ovom pitanju vidim u samom interesu vlasti da izađe u susret nekoj od tih inicijativa – uključujući i tu za formiranje Nadzornog odbora, da skine i senku sumnje o mogućoj neregularnosti u ovom izborom procesu”, rekao je Vukadinović.

Prema njegovi rečima, i otvaranje medija bi dobro delovalo i nekim posmtračima spolja, koji treba da podnesu izveštaj o izborima a i verovatno bi im i dalo dodatne argumente za osporavanje osporavanja izbornih rezultata.

Kampanja opozicije počinje na Sretenje

Živković očekuje da proevropska opozicija do kraja nedelje donese konačnu odluku o modalitetu izlaska na izbore, kako bi od ponedeljka uz državni praznik, počela kampanja.

„Bilo bi dobro da se što pre donese konačna odluka o modalitetu izlaska proevropske opozicije na izbore. Verujem da su dve kolone bolje nego jedna, jer bi to bila kontroverzna koalicija sa različitim programima. Jedna (kolona) je napravljena, a druga je prepoznatljiva“, rekao je Živković agenciji Beta.

Bivši premijer je rekao i da istraživanja pokazuju da će proevropska opozicija, ukoliko na izbore izađe odvojeno, dobiti veći broj glasova.

Izvor: http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here