Home Izbori Šta je važnije – programi ili lideri?

Šta je važnije – programi ili lideri?

181
0
Predizborna kampanja - Srbija izbori
Foto: RTV http://rtv.rs

NOVI SAD – O tome da li građani, kada dođe do zaokruživanja na glasačkim listićima, odluke donose na osnovu kvaliteta programa koji partija nudi ili na osnovu toga ko će taj program sprovoditi, politički predstavnici podeljenih su stavova.

„Ko vodi tu političku stranku, na osnovu njegove snage, energije i sposobnosti da taj program sprovede, ali i na osnovu dosadašnjeg rada i SNS se po svemu tome značajno razlikuje od svih ostalih stranaka jer ima i dobar program i lidera koji je kadar da taj program sprovede, ali ima i veoma značajne rezultate“, kaže za RTV Đorđe Milićević iz posleničke grupe SNS u Skupštini Vojvodine.

„Kod onih stranaka koje nisu jasno ideološki profilisane, sasvim sigurno da se glasa za lidera stranke ili protiv lidera stranke, ali postoji jedan broj stranaka poput stranke kojoj ja pripadam, a to je Liga socijaldemokrata Vojvodine koji je jasno profilisan u ideološkom smislu na temi autonomije, tako da verujem da u konkretnom slučaju najveći broj birača glasa upravo zbog našeg ideološkog opredeljenja“, tvrdi potpredsednik pokrajinske vlade Branislav Bogaroški.

„Uporno nam se podmeće kukavičje jaje, kao narodu, kao da smo ovce pa nam treba ovan predvodnik. Demokratska stranka želi sistem, izgradnju institucija želi državu u kojoj građani neće znati ko je ministar čega, neće znati njihova imena jer to neće biti bitno jer je država uređena i jer imaju svoje“, iznosi stav svoje stranke predsednik DS-a i predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić.

Iako građani najčešće nisu detaljno upoznati sa programima partija, itekako jesu sa datim obećanjima, smatra funkcioner SPS-a, Pavle Budakov.

„Koja po prirodi stvari jesu odraz stranačkih programa. Prema tome, sve partije kako vreme odmiče, sve više će paziti na obećanja koja daju i da obećanja koja daju moraju biti ispunjena, jer u protivnom, ukoliko se to ne desi biće kažnjeni na narednim izborima“, objašnjava Budakov.

Ipak, Danijel Dašić iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju smatra da prosečan birač u Srbiji ne glasa za program nego za lidere stranka. Razlog za to vidi u političkoj nepismenosti građana.

„Potrebno je ljudima objašnjavati da je za njih mnogo bitnije da li im je plata manja 100, 200 evra nego pre 4-5 godina, a ne da li je njihov predsednik ili premijer ili bilo ko 20 cm niži ili viši od ovog drugog ili je lepši ili se druži sa jednim ili drugim predsednikom Vlade“, Smatra Dašić.

“Šta je važnije – programi ili lideri? ”

Izvor: RTV http://rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here