Home Istraživanja javnog mnjenja Faktor plus: Šest stranaka i koalicija prelazi cenzus

Faktor plus: Šest stranaka i koalicija prelazi cenzus

171
0
Anketa - Srbija izbori
Foto: N1

Ukoliko bi izbori bili održani u nedelju, Srpska napredna stranka osvojila bi 49,5 odsto glasova, pokazali su danas predstavljeni rezultati istraživanja javnog mnjenja agencije Faktor plus.

Prema istraživanju, u parlament bi ušli i SPS sa 10,6 odsto glasova, DS sa 6,8 odsto, SRS koja bi osvojila 6 odsto glasova, DSS i Dveri kojima bi pripalo 5,6 odsto i koalicija SDS-LDP-LSV koja bi osvojila 5,2 odsto glasova.

Istraživanje je pokazalo da bi na izbore izašlo 53 odsto birača, od kojih 70 odsto zna za koga bi glasalo.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić ocenio je da nema većih promena na političkoj sceni Srbije, da SNS i dalje zauzima dominantnu poziciju kao i da postoji relativno visok broj onih koji još ne znaju za koga će glasati.

„Dok ne uključimo neopredeljene a to je sada nemoguće, ne možemo tvrditi da je stanje baš ovakvo. Ti glasovi se po nekom ranijem iskustvu, uglavnom pravilno raspodele tokom glasanja“, kazao je Pejić.

Prema rečima političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, u novom sazivu parlamenta Srbije biće zastupljen ceo spektar političke scene.

Desnica se vraća u parlament

„Desnica će se očigledno vratiti u parlament i to u dve liste, liste SRS i liste DSS-Dveri. Ukoliko SPS nastupi u koaliciji sa PUPS i Jedinstvenom Srbije, imaće oko 14 do 15 odsto glasova“, naveo je Stanković.

Prema njegovim rečima, kampanja će biti „dinamična, oštra, intenzivna“ i u njoj će preovladavati negativni tonovi.

„Sve kampanje biće personifikovane, a naše kampanje su uvek manje-više negativne. Takve kampanje retko motivišu, a mnogo veću izlaznost možemo očekivati samo sa novim liderima“, rekao je Stanković.

On je dodao da će biti zanimljivo sučeljavanje SRS-a i koalicije DSS-Dveri sa jedne strane, kao i stranaka evroreformskog bloka koje će prema njegovim rečima, na izbore verovatno nastupiti u više kolona.

Istraživanje je pokazalo i da premijera Aleksandra Vučića podržava 57 odsto građana, dok negativan stav o onome što govori i radi ima 31 odsto.

Većina podržava istu stranku na svim izborima

Oko 77 odsto ispitanika je navelo da bi podržalo istu stranku ili izbornu listu na republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima dok je 36 odsto građana ocenilo da je potreba prelaska cenzusa, glavni razlog stvaranja predizbornih koalicija.

Upitani šta bi Srbija trebalo da uradi u vezi sa izbeglicama, 48 odsto građana je odgovorilo da država treba da zaštiti svoje građane, toleriše izbeglice i prepusti im da se snađu u skladu sa svojim mogućnostima, 30 odsto je kazalo da ih uz kratkoročnu pomoć treba pustiti dalje ka Evropi dok je 29 odsto navelo da Srbija, poput Mađarske, treba da izgradi ogradu da spreči priliv izbeglica.

Komentarišući te rezultate, Stanković je ocenio da je Srbija „daleko“ od ksenofobnog društva, ali i da je pozitivno raspoloženje prema izbeglicama u blagom padu, što je prema njegovim rečima, posledica i dešavanja u Evropi u vezi sa migrantima.

U istraživanju sprovedenom na teritoriji Srbije bez Kosova i Metohije, od 26. januara do 2. februara 2016. godine, učestvovalo je 1.150 ispitanika od kojih su podaci prikupljeni telefonskom anketom.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here