Home Izbori Izbori i koalicije – ko će sa SNS?

Izbori i koalicije – ko će sa SNS?

119
0
Izbori 2016 - Srbija izbori
Foto: B92/Thinkstock

Beograd — Iako do vanrednih parlamentarnih izbora ima još skoro tri meseca, stranke već pregovaraju o mogućim predizbornim koalicijama.

Naprednjaci su već dogovorili saradnju sa Socijaldemokratskom partijom Rasima Ljajića, a njihov poziv očekuju i druge manje partije.

Zajedno smo jači – stara poslovica, čija se politička svrsishodnost ipak danas dovodi u pitanje, bar kada se radi o Srpskoj naprednoj stranci.

Vladajuća partija, kojoj istraživači javnog mnenja daju između 45 i 50 odsto podrške birača, sa sobom vuče više malih stranaka, čija se snaga meri u promilima. Zašto?

“Pretpostavljam da je njihova osnovna ideja da imaju dosta širok spektar različitih stranaka sa različitim ideologijama, da bi mogli da hvataju što širi deo biračkog tela, imajući u vidu da je njihova podrška široka, ali relativno plitka. Imate dosta birača koji su zapravo euroskeptični, kao što imate dosta birača koji su eurorealistični, odnosno evrofilni”, navodi politički analitičar Slobodan Antonić.

Do sada su na listi sa naprednjacima bili Draškovicev SPO koji zdušno podržava ulazak Srbije u NATO, ali i Karićev Pokret snaga Srbije, koji je za bliske veze Srbije i Rusije.

Sada se kao mogući partner navodi i Srpska narodna partija Nenada Popovića. Oni su za sada tajanstveni sa kim bi u koaliciju.

“Ne želimo da se u ovom trenutku izjašnjavamo da ne bismo odbili potencijalne koalicione partnere. Za razliku od drugih partija desnice, naša politika je predvidiva i racionalna i nemamo ekstremne i radikalne stavove”, kaže Jovan Palalić iz SNP-a.

Iz SPO za B92 kratko je rečeno da očekuju u narednim danima poziv naprednjaka za sastanak o budućoj saradnji, dok u Karićevoj stranci nisu odgovorili na poziv da govore o ovoj temi.

Analitičar Slobodan Antonić kaže da u Srbiji ima više stranaka bez ozbiljnog biračkog tela, ali uvek, na neki način, uz vlast.

“Taj problem se rešava u drugim sistemima tako što se od koalicije traži dodatni uslov za prebacivanje izbornog praga. Recimo, za svaku stranku u koaliciji traži se dva ili tri posto više”, ističe on.

Sagovornika na temu koalicija nismo dobili u Srpskoj naprednoj stranci, i pored nekoliko pokušaja, tako da ce doskorašnji, a možda i budući partneri naprednjaka, morati još da sačekaju da bi saznali da li će njihovi poslanici preko naprednjačke liste naći svoje mesto i u novom sazivu srpskog parlamenta.

Izvor: B92 http://www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here