Home Izbori Tri mađarske stranke idu zajedno na izbore

Tri mađarske stranke idu zajedno na izbore

121
0

Savez vojvođanskih Mađara, Demokratska stranka vojvođanskih Mađara i Stranka mađarskog jedinstva nastupiće na predstojećim izborima na zajedničkoj listi.

Kako se navodi u saopštenju SVM lideri te tri stranke, Ištvan Pastor, Bela Čorba i Zoltan Smieško, dogovorili su se da će sa usaglašenim programom te stranke zajedno nastupiti na izborima i o tome sklopiti koalicioni sporazum.

U pregovorima su se stranke dogovorile i da u narednom periodu ne žele da proširuju koaliciju ni sa jednom drugom strankom Mađara, niti sa bilo kojom civilnom organizacijom koja preferira da ima partijska obeležja, ali će istovremeno učiniti sve kako bi u ovoj koaliciji zastupali sve slojeve zajednice Mađara u Vojvodini, uključujući i civilnu sferu.

Zajednički prihvaćen i proklamovan cilj koalicije jeste da mobiliše pripadnike zajednice Mađara u Vojvodini radi dobijanja što većeg broja glasova.

Kako se dodaje, nacionalnoj zajednici koja živi u manjinskim uslovima samo jako izražena politička snaga može obezbediti opstanak na rodnoj grudi, uz istovremenu snažnu podršku Vlade Matice, kao i racionalnog i delotvornog dijaloga sa većinskim narodom, „koji se oslanja na autentičnom predstavljanju interesa Mađara u Vojvodini na svim nivoima, počev od lokalnih samouprava, pa sve do republičke skupštine“.

Razgovori tri stranke počeli su 18. januara na inicijativu Ištvana Pastor, predsednika Saveza vojvođanskih Mađara.

Izvor: N1 http://rs.n1info.com

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here