Home Izbori Kosovska opozicija ima „plan B“ za svrgavanje vlade

Kosovska opozicija ima „plan B“ za svrgavanje vlade

193
0
Kosovska_opozicija_Srbija izbori

Tri opozicione stranke na Kosovu, pokret „Samoopredeljenje“, Alijansa za budućnost i „Inicijativa“, dale su kosovskom premijeru Isi Mustafi rok da do 17. februara podnese ostavku i raspiše vanredne izbore. U suprotnom, opozicija će primeniti „plan B“ za rušenje vlade u Prištini.

Ako vlada ne reaguje do 17. februara, opozicija planira da organizuje svakodnevne proteste kako bi pojačala pritisak na vladu, piše prištinski list Zeri.

Analitičari kažu da osim pojačavanja pritiska i čestih protesta, opozicija mora da promeni i zahteve, jer prema njima, Zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom i demarkacija granice sa Crnom Gorom, nisu ozbiljne teme na dnevnom redu za zbacivanje vlade.

Iz pokreta „Samoopredeljenje“ nastavili su da kritikuju kosovskog premijera zbog učešća u nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Lider pokreta Visar Imeri izjavio je da bi srpski premijer Aleksandar Vučić „trebalo da bude na suđenju za ratne zločine umesto što vodi zemlju“ i dodao da je njegovo ponašanje prema kosovskom premijeru Isi Mustafi „ponižavajuće“.

Imeri je ocenio da „Vučić ima Mustafu u džepu“, te da dijalog u Briselu smanjuje državnost i integritet Kosova i srozava dostojanstvo institucija.

Za Isu Mustafu kaže da se radi o osobi bez dostojanstva, integriteta i demokratskog legitimiteta.

Iz pokreta „Samoopredeljenje“ imaju primedbe i na dogovor Beograda i Prištine o telekomunikacijama, tvrdeći da će zahtev Međunarodnoj uniji za telekomunikacije za međunarodni pozivni broj za Kosovo biti podnet uz dozvolu Srbije.

Stručnjak iz oblasti telekomunikacija Ismet Hamiti kaže da je za međunarodni kod za Kosovo „podnosilac Austrija, korisnik je Kosovo, dok će vlasnik koda biti Srbija“.

Izvor: RTS http://www.rts.rs
Foto: RTS http://www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here