Home Izbori Koliko je Sandžak važan za nove koalicije?

Koliko je Sandžak važan za nove koalicije?

115
0

Beograd — Najava izbora, naročito vanrednih parlamentranih, već je otvorila put za stvaranje novih koalicija.

Za sve velike stranke važan region i na ovim izborima je Sandžak imajući u vidu da ima skoro 240.000 stanovnika.

Prva koalicija već je formirana, na izbore će ponovo od lokalnog nivoa do republičkog zajedno naprednjaci i SDPS Rasima Ljajića.

“Sa jedne strane, ekonomija jeste nešto što je najvažnije a sa druge strane ljudi prepozanju i znaju da je beograd centar i glavni grad države Srbije u kome žive ravnopravni i punopravno i Bošnjaci. Dakle, Beograd je taj u kome treba da se gleda i BG je taj koji može pomoći u rešavanju tih problema nije to ni Ankara, nije to ni Sarajevo, nije to ni Rijad”, naveo je Meho Omerović iz SDPS-a.

Još jedna koalicija se najavljuje. Sulejman Ugljanin već razgovara sa demokratama o uslovima za fer izbore, a sledeći korak su razgovori o zajedničkom nastupu na izborima. Nekadašnji ministar iz vlade SNS i SPS-a sada ne vidi mogućnost saradnje sa Vučićem i Dačićem.

“Svakako Sandžak je interesatno područje i to je jedno pitanje koje ostaje i koje stoji kao svima u Srbiji kao posebno velikim strankama kao kamenčić u cipeli koji stalno žulja. Ako budu prikrivali taj kamenčić stvoriće gangrenu. Znači treba to pitanje da se reši”, rekao je Ugljanin.

Borba za glasove u Sandžaku za Aidu Ćorović, dobrog poznavaoca prilika u ovom regionu i poslanicu sa liste DS-a, već je viđen scenario.

“Pred svake izbore neke velike stranke iz Beograda, sa sedništem u BG dođu i prave dogovore za glasove biračak u Sandžaku i tu posle 15 godina demokratskih promena postoji samo jedna nit koja te izbore veže, sve te kombinatorke veže a to je ona prosta činjenica da se udruživanja stranačka dešavaju da se ostane na vlasti ili da se osvoji vlast”, izjavila je Aida Ćorović.

Analtičari procenjuju da je naklonost manjina važna za sve velike stranke.

“Naravno da se ta formula da se na taj način mogu dobiti glasovi i da se mogu pacifikovati političari ona važi i sada pred ove izbore. I tu će uvek biti borba za glasove nekih od tih, ustvari prvo borba za neke od tih lidera a zatim i za glasove birača koj oni mogu nja neki način da obezbede”, rekao je Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Jedno je za sve strane u ovom regionu najvažnije, a to je da izbori prođu u miru i da sa ovog područja više ne stižu vesti o incidentima i sukobima između političkih protivnika.

Izvor: B92 http://www.b92.net
Foto: B92/Tanjug

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here