Home Izbori Ko će biti lider – najveći problem opozicije?

Ko će biti lider – najveći problem opozicije?

134
0
Sastanak opozicije - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Opozicione stranke u Srbiji započele su pre desetak dana razgovore o predizbornoj saradnji, ali dogovora još nema.

Nekada svi u jednoj, Demokratskoj stranci, danas u najmanje pet različitih stranaka, nastalih iz DS. Četiri dana od sastanka u sedištu LDP-a, i demokrate i SDS kažu da su otvoreni za saradnju.

„To da li ćemo ići na jednoj ili dve liste sada zavisi od odluke Demokratske stranke. Bilo bi dobro da sve to uradimo i definišemo početkom februara“, kaže Konstantin Samofalov, iz SDS-a.

„Zaista je stvar procene da li treba ići u jednoj ili dve kolone, nijedna stvar nije ni garantovana pobeda, nijedna stvar nije ni neka tragedija unapred zacrtana“, kaže Aleksandra Jerkov iz DS-a.

Statistika je neumoljiva, pa Boris Klačar iz CESID-a kaže da bi jedna izborna kolona donela opoziciji bolji rezultat.

„Zato što će doći do manjeg rasipanja glasova i opozicija može da očekuje da osvoji makar onoliko koliko sve te stranke imaju u prostom zbiru. Vrlo je verovatno da na taj platformi protiv Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke mogu da očekuju i neku vrstu sinergije“, navodi Klačar.

On, međutim, ističe da je opoziciji veći problem od broja izbornih lista, pitanje liderstva.

A da baš to može da bude prepreka ujedinjenju opozicije, pokazuje izjava funkcionera demokrata Gorana Ješić, koji je rekao da su u DS „još duboki ožiljci od Borisa Tadića“.

„To jeste lični stav mnogih članova Demokratske stranke i verovatno mnogih birača Demokratske stranke. Ja razumem one koji tako razmišljaju. Međutim, većina će odlučiti, ima razloga i za jedno i za drugo“, kaže Aleksandra Jerkov.

Ako već Tadić nije prihvatljiv kao vođa opozicije, da li bi to mogao da bude Vuk Jeremić, kako pišu tabloidi?

Kako navode i u DS i SDS, o tome se ne razmišlja, a isti stav je iznet i u Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, koji vodi Jeremić, gde je za B92 rečeno da se on sprema za važne sastanke u Kini i Americi.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here