Home Izbori USLOV DS ZA KOALICIJU Tadić: Podržite me dogodine u trci za predsednika

USLOV DS ZA KOALICIJU Tadić: Podržite me dogodine u trci za predsednika

139
0
Boris Tadich Predsednik Srbije - intervju 1
Foto: Darko Ćirkov

Lider Socijaldemokratske stranke (SDS), nekadašnji predsednik republike i lider Demokratske stranke Boris Tadić sve je bliže odluči da na izbore ide zajedno sa DS, ali zauzvrat očekuje podršku jedinstvene opozicije na predsedničkim izborima.

Lider Socijaldemokratske stranke (SDS), nekadašnji predsednik republike i lider Demokratske stranke Boris Tadić sve je bliže odluci da na izbore ide zajedno sa DS, ali zauzvrat očekuje podršku jedinstvene opozicije na predsedničkim izborima.

Da li će biti dogovora da opozicija na predstojeće vanredne parlamentarne izbore izađe jedinstvena trebalo bi da se razreši u narednih desetak dana. Ono što je za sada polazna tačka jeste stav obojice lidera dve najveće stranke DS i SDS Bojana Pajtića i Tadića da je bolje da opozicija ide sa zajedničkom listom. Jedina prepreka ovom dogovoru može biti jedinstvena podrška bivšem predsedniku Srbije da se kandiduje za predsednika 2017. godine.

– Pajtić može imati ozbiljan problem s tim jer Tadića deo stranke doživljava kao izdajnika pošto je izašao i pocepao DS bukvalno dve nedelje pred izbore. Pajtić će imati ozbiljne oponente za ovu podršku i ovakav dogovor. Međutim, na kraju će ga poslušati i ostali, čak iako se ne slažu – kaže izvor “Blica”.

Međutim, ukoliko on i Pajtić postignu dogovor, ni Tadić neće proći bez otpora. Lider SDS, kako sada stvari stoje, ne želi da pravi bilo kakve dogovore sa SNS-om. On, međutim, u svojoj stranci ima one koji bi taj savez i ulazak u izvršnu vlast i te kako pozdravili. Za razliku od Tadića, njegovi saradnici zasad, predsednik LDP Čedomir Jovanović i donekle i lider LSV Nenad Čanak, ukoliko bi dobili ponudu, ne bi je odbili.

– Oni su u stalnom koketiranju sa SNS na različitim nivoima – kaže sagovornik “Blica”.

U opozicionom bloku ima onih koji su protiv jedinstvene liste poput lidera Nove stranke Zorana Živkovića. On i Tadić odavno su u “svađi” i Živković smatra da bi opozicija bila uspešnija u dve kolone.

– Činjenica je, ipak, da ko sada ne prođe, definitivno i odlazi sa političke scene. Tako da će osim borbe protiv SNS i to biti jak podsticaj – navodi izvor “Blica”.

Ipak za odluku kako nastupa opozicija presudan dogovor na relaciji Pajtić – Tadić, a u narednim danima biće urađeno i istraživanje kako opozicija dobija više – ako ide u jednoj koloni ili dve kolone.

Izvor: www.blic,rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here