Home Izbori Crnobrnja: Vučić i bez izbora imao jak mandat

Crnobrnja: Vučić i bez izbora imao jak mandat

121
0
Mihailo Crnobrnja - Srbija izbori
Foto: b92/ mc.rs

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja ocenio je da će izbori usporiti pregovore o pristupanju EU.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja ocenio je da će izbori usporiti pregovore o pristupanju EU.

On je rekao i premijer Srbije Aleksandar Vučić imao dovoljno jak mandat i bez raspisivanja izbora.

„Odluka da se ide na prevremene izbore uticaće i na proces našeg pridruživanja EU u vremenskom smislu, jer je sasvim sigurno da neće moći da se održi tempo pregovora kakav bi bio da tih izbora nema. Međutim, taj gubitak se meri mesecima, a naš ceo pregovarački postupak godinama, tako da neko može da kaže da to nije bitno“, rekao je Crnobrnja za EurAktiv.

Na pitanje da li će izbori doneti i promene u pregovaračkim strukturama, rekao je da se u „ozbiljnim državama“ glavni pregovarač i glavni akteri u samom timu koji pregovara ne menjaju, nezavisno od izbora.

„Tako je bilo u Poljskoj, tako je bilo u Češkoj, a sada da li smo mi ozbiljna država, to je pitanje“, rekao je Crnobrnja.

On je ocenio da je glavni razlog koji je naveo premijera da pozove na izbore bio da učvrsti sopstveni mandat i poziciju na domaćoj političkoj sceni kako bi se smanjio otpor reformama koje još nisu sprovedene i kako bi se one lakše sprovele.

„Ja lično tu imam malu rezervu, odnosno nije mi jasno zbog čega se sa ovako jakim mandatom kakav je do sada imao nije moglo ući u neke rezove kao što su gašenje ekonomskih invalida ili privatizacija onoga što treba da se privatizuje. On misli da će time dobiti dodatni mandat i neka je sa srećom“, naveo je predsednik Evropskog pokreta u Srbiji.

Prema mišljenju Crnobrnje, odluka o izborima neće u velikoj meri uticati na investicije.

„Kada se pominju izbori, investitori se pitaju zašto i misle da stvari nisu onako stabilne kao što se prikazuju. Sigurno je da ima delimično i tog efekta, ali ne verujem da je odlučujući i da će na bitan način umanjiti nivo investicija. One će i dalje ostati ispod nivoa koji očekujemo, ali neće dramatično pasti“, rekao je Mihailo Crnobrnja.

Glavni odbor vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) podržao je u nedelju, 17. januara predlog predsednika vlade i lidera te stranke Aleksandra Vučića da prevremeni parlamentarni izbori budu održani u isto vreme kada i lokalni i pokrajinski izbori u Vojvodini.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here