Home Izbori Vučić odlučio da Srbija ide na vanredne izbore

Vučić odlučio da Srbija ide na vanredne izbore

142
0
Aleksandar Vuccich KZSS 80 (1)
Foto: Darko Ćirkov

Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke da je odlučio da Srbija ide na vanredne parlamentarne izbore.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke da je odlučio da Srbija ide na vanredne parlamentarne izbore.

Iako je prethodno bilo najavljeno da će Vučić od Glavnog odbora SNS-a zatražiti odobrenje da u periodu i pre Skupštine stranke ima pravo da donese odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, lider naprednjaka saopštio je da je već odlučio da vanredni parlamentarni izbori budu održani, jer je Vladi potrebna puna stabilnost i pun četvorogodišnji mandat, nakon kojeg „više neće biti povratka“ na staro.

Glavni odbor SNS-a je jednoglasno, aklamacijom podržao Vučićevu odluku o izborima, saopštila je članica Predsedništva naprednjaka Maja Gojković.

U obraćanju članovima Glavnog odbora SNS-a, Vučić je rekao da je potreban pun mandat da se donesu teške odluke i da se država, kroz temeljno sprovođenje reformi do 2020. godine nađe pred vratima Evropske unije.

„Zato je moja odluka, a ne poziv, da se danas izjašnjavamo da idemo na izbore. U pobedu za budućnost Srbije“, rekao je Vučić.

On je rekao da je Srbija od kako je SNS preuzela vlast u stanju latentnog društvenog sukoba, i nailazi na ogroman otpor upravo stoga što je, kako ja naveo, nastojala da razbije blok koji su činili tajknuni, političari i kriminalci, kojima nije bilo u interesu da Srbija napreduje i da se bilo šta menja.

Govoreći o sebi, on je rekao da mu se mnogi smeju kad kaže da radi bez odmora, a ne mogu da dokažu da nije tako.

„Hoću da uz mene ne stoje oni koji pričaju isto što i ja pričam, a rade ono što su radili oni pre mene. Hoću da se zahvalim mangupima u našim redovima“, rekao je Vučić i najavio da će ga u izbornoj kampanji biti manje nego ikada.

Vučić je ocenio da je Srbija danas stabilna i politički i ekonomski, i da je uspela da izađe iz recesije.

Lider naprednjaka je predložio i odlaganje Skupštine SNS-a za 21. maj, posle održavanja izbora na svim nivoima, kako bi u slučaju izbornog neuspeha, mogao da snosi odgovornost pred strankom.

Vučić odlučio, ali šta kaže zakon

Da bi Vučićeva odluka o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora bila sprovedena, prethodno je potrebno ispuniti određene zakonske uslove.

Naime, Zakon o izboru narodnih poslanika kaže da parlamentarne izbore raspisuje predsednik države, a da se tom odlukom određuju dan održavanja izbora i od kada počinju da teku rokovi za izborne radnje. Prema tom zakonu, od dana raspisivanja do dana održavanja izbora ne može proteći manje od 45, ni više od 60 dana.

Do izbora dolazi prestankom mandata Skupštine Srbije ili, kada je u pitanju vanredni izlazak na birališta, raspuštanjem parlamenta, izglasavanjem nepoverenja vladi, ostavkom Vlade, izglasavanjem nepoverenja predsedniku Vlade ili ostavkom premijera. Međutim, još nije poznato za koji će se od ovih scenarija Srpska napredna stranka odlučiti kako bi nameru o prevremenom izlasku na birališta sprovela u delo.

Po raspisivanju izbora, sledi prijavljivanje stranaka za izbornu trku i podnošnje izbornih lista, kao i izborna kampanja. Stranke koje budu zainteresovane za nastup na izborima imaju rok da izborne liste Republičkog izbornoj komisiji dostave najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora, a RIK ih proglašava odmah po prijemu ili najkasnije 24 sata od prijema liste.

Kandidate mogu predlagati registrovane političke stranke, koalicije i druge političke organizacije, posebno ili zajedno, kao i grupe građana, a izborna lista je potvrđena ukoliko je potpisima podrži najmanje 10.000 birača.

Izvor: http://rs.n1info.com/

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here