Home Beograd Reakcije stranaka na izbore – svi jedva dočekali

Reakcije stranaka na izbore – svi jedva dočekali

152
0
Izbori ilustracija - Srbija izbori
Foto: B92

Beograd — Premijer i lider SNS Aleksandar Vučić objavio je da se ide na vanredne parlamentarne izbore, na šta su sve stranke u Srbiji reagovale isto – jedva su dočekali.

Beograd — Premijer i lider SNS Aleksandar Vučić objavio je da se ide na vanredne parlamentarne izbore, na šta su sve stranke u Srbiji reagovale isto – jedva su dočekali.

„Kada protivnici kažu da žele da se stvari menjaju naša je obaveza da pustimo narod da odluči“, naveo je premijer, ističući da je to revolucionarna odluka u odnosu na one koji su pre vlast držali „sa obe ruke“.

Kako kaže, „hoću da se razlikujemo od njih“.

„Izbori pred nama biće veoma teški. Veoma, veoma teški. Potceniti protivnika pre izbora je velika glupost. Potceniti protivnika posle izbora je podlost. Moramo da pobedimo čista srca“, naveo je premijer.

Odmah nakon toga, oglasili su se i iz Demokratske stranke koju je Vučić dosta pominjao tokom govora na sednici Glavnog odbora SNS.

Predsenik DS Bojan Pajtić izjavio je da je dobra vest za građane odluka Vučića da „podnese ostavku na mesto predsednika Vlade Srbije“.

„Vanredni parlamentarni izbori će pokazati i Aleksandru Vučiću i njegovom režimu da građani neće ćutati dok im se smanjuju plate, otimaju penzije, povećavaju porezi i cene“, naveo je Pajtić u pisanoj izjavi.

Lider DS je dodao da je jedini problem to što je Aleksandar Vučić „već toliko puta u prethodne četiri godine obmanuo građane, da nema pravo ni od koga da traži da mu ikada više veruje“.

Brzo se oglasio i lider radikala Vojislav Šešelj koji je istakao da će na izborima postojati dve opcije – glas za Vučića i EU ili za SRS i Rusiju.

„SRS je spremna za te izbore i mi smatramo da će oni biti svojevrsni referendum. Da će se narod opredeljivati između pobornika EU, a to su Aleksandar Vučić i naprednjačka stranka i SRS, koja je kategorički protiv ulaska u EU i za integracije sa Rusijom“, rekao je Šešelj agenciji Beta.

Iz DSS-a takođe pominju okret ka Rusiji i navode da su izbori šansa da se „kadrovski smene oni ljudi koji su bahati, koji imaju kupljene diplome i koji iritiraju građane Srbije i koji rade na štetu srpskog društva“.

„Sa gledišta DSS-a i Patriotskog bloka ova odluka predsednika Vlade je dobra odluka, jer to je prilika da u Srbiji dođe do promena. Pre svega može doći do pobede novog koncepta politike koja će biti okretanje od EU, a veće vezivanje za Rusiju“, rekla je predsednica DSS Sanda Rašković Ivić.

SPS želi da se od ovih izbora u Srbiji uvek glasa ‘za’ a ne ‘protiv’ i da u tom slučaju ne brine za svoj rezultat, niti za rezultat Srbije, saopštio je portparol stranke.

„Niko sad više ne može da se krije i svi koji su pričali o izborima, a molili boga da ih ne bude, sad će morati pred narod da čuju konačnu odluku“, navode socijalisti.

Osim toga, lider LDP Čedomir Jovanović naveo je da je Srbiji pred izbore neophodno okupljanje demokratskih, građanskih, evropskih stranaka, organizacija i ljudi.

„Politički imperativ pred nama je stvaranje saveza koji bi artikulisao interese evropske Srbije, upristojio politički život zemlje, vratio u politiku najbolji deo društva i predstavljao protivtežu svemu što zemlju vuče u propast definisanu primitivizmom i nekompetencijom“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

„Izbori pred nama su prilika da Srbija počne da se transformiše u pristojno društvo u kakvom želimo i zaslužujemo da živimo“, dodaje on.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković kaže da je odluka Vučića o raspisivanju izbora priznanje da je njegova Vlada nesposobna za bilo šta dobro.

Kako je naveo, teoretski i praktično mogu postojati dva razloga za raspisivanje izbora.

„Jedan je da Vlada izgubi većinu u parlamentu i time postane nesposobna da sprovodi reforme i poboljšava stanje u državi, a drugi razlog je da Vlada i pored toga što ima apsolutnu većinu u parlamentu zaključi sama da je kriminalizovana, korumpirana i nesposobna da sprovodi reforme i popravlja stanje u jednoj državi“, kazao je Živković.

Živković je naveo da mu je „veoma drago“ što je premijer Vučić shvatio „tu surovu istinu“.

Predsednik SDS-a Boris Tadić ocenio je da je je dobro što će biti izbora, kao i da je to prilika da se formira Vlada koja može da reši probleme.

Tadić je saopštio da razlozi za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora nisu oni koje je Vučić naveo, jer „upravo on (Vučić) doprinosi polarizaciji društva, sve vreme optužujući svoje političke protivnike za sve nevolje građana“ i dodao da je Vučić mogao da se obračuna „sa mangupima u sopstvenim redovima“ i bez izbora, jer raspolaže apsolutnom vlašću.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ saopštio je da je premijer Aleksandar Vučić izgubio podršku svoje stranke i zbog toga odlučio da raspiše vanredne parlamentarne izbore.

„Vučić je to sam otkrio na konferenciji za novinare. Kao razlog za izbore premijer je nagovestio da bez njih ne može da rekonstruiše Vladu, ali je i naveo da ne može da radi u ovakvoj atmosferi kritike. Zvižduke na bazenu je navodno preboleo“, navodi se u saopštenju.

Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović“ zahteva da se obezbede uslovi za demokratske, slobodne izbore, da se otvore mediji za različita mišljenja i kritiku.

„Zahtevamo da se obezbede fer uslovi koji će sprečiti krađu glasova za koju premijer priprema svoje stranačke jurišnike. Uvereni smo da će premijer grdno da se iznenadi kad bude video rezultate prave ankete na izborima.“

Nova Srbija (NS) pozdravila je danas odluku predsednika Srpske napredne stranke (SNS) i premijera Aleksandra Vučića o održavanju vanrednih parlamentarnih izbora ocenivši da su izbori najbolji način provere volje građana.

„Za Novu Srbiju izbori su najbolji način provere volje građana za politiku stabilnosti, reformi i privrednog oporavka koju vodi Vlada Srbije, kao i prilika da se političke stranke suoče sa realnošću“, navela je ta partija u saopštenju.

Oni su ocenili i da je današnja Vučićeva odluka bolja nego da se nastavi „atmosfera stalnog licitiranja izborima, veštačke polarizacije društva, kao i različitih oblika neosnovanog osporavanja politike koju vodi ova Vlada“.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here