Home Izbori Poziv DS ne odbijaju, ali ni ne „trče“

Poziv DS ne odbijaju, ali ni ne „trče“

113
0
Bojan Pajtić - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Beograd — Poziv DS proevropskim partijama, nevladinom sektoru i uglednim ličnostima na razgovor o izborima pokrenuo je staro pitanje – može li opozicija da se okupi.

Beograd — Poziv DS proevropskim partijama, nevladinom sektoru i uglednim ličnostima na razgovor o izborima pokrenuo je staro pitanje – može li opozicija da se okupi.

Čak i ako može, ostaje pitanje oko čega. Stranke s čijim pripadnicima smo razgovarali poziv ne odbijaju, ali ga, bar danas, nijedna stranka ne prihvata unapred.

Demokrate otvaraju vrata, a njihov lider Bojan Pajtić inicijativu objašnjava sportskim žargonom – možemo da bijemo bitku do devedesetog minuta.

„Mi smo za 19. sazvali javno sastanak, ali ćemo i lično pozvati one stranke koje su proevropski orjentisane, koje su spremne da dele programska opredeljenja koja su bila zajednička i u prošlosti i danas – da želimo pravnu državu slobodnih medija, dostojanstvenih građana, socijalnu državu u kojoj građani bolje žive i u kojoj nisu poniženi, i naravno ostaje ono čime smo pre svega sebe obavezali – da ne dolazi nikakva saradnja sa Aleksandrom Vučićem u obzir“, kaže Pajtić.

Hoće li u tu bitku da ulaze, DS i LSV odlučiće kad dobiju poziv. Iz Tadićeve partije pitaju – zašto smo izgubili šest meseci?

„Što se nesaradnje sa strankama vlasti tiče, pa upravo sporazum koji je naš savez potpisao i koji smo ponudili Bojanu Pajtiću pre skoro pola godine takođe sadrži odredbu da neće biti nikakve saradnje ni sa SNS-om, ni sa SPS-om, ni pre ni posle izbora. Zato je zanimljivo da Bojan Pajtić danas poziva na nekakav sastanak i nudi isto ono što je odbio pre šest meseci“, kaže Konstantin Samofalov, portparol SDS.

Branislav Bogaroški iz LSV kaže da je prvo pitanje kakvi bi bili programski ciljevi takvog objedinjavanja.

„Blanko objedinjavanje za i protiv nekoga, bojim se, nije opcija koja može da donese rezultate“, kaže on.

DSS razume zašto im poziv neće stići, ali naglašavaju da je od onoga što ih sa proevropskim strankama deli, važnije da imaju isti stav – obezbediti uslove za fer izbore.

„Mi možemo da se složimo oko toga da Vučić nije dobro rešenje, da je njegova tehnologija vlasti loša, da u ovoj zemlji nema slobode, da su građani sve siromašniji, ali se bitno razlikujemo u onome kako treba rešiti to stanje“, kaže lider DSS Sanda Rašković Ivić.

Kakva je sudbina i ove inicijative moglo bi se čuti već sutra, DS i savez SDS-a i LDP-a zakazali su konferencije za novinare. Kažu da je slučajnost to što su u isto vreme, i da političkog nadgornjavanja tu uopšte nema.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here