Home Beograd Vučić: Neće biti izbora u 2016.

Vučić: Neće biti izbora u 2016.

212
0
acicvu-srbijaizbori
Foto: Darko Ćirkov

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da u 2016. godini ne bi trebalo da bude parlamentarnih izbora.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da u 2016. godini ne bi trebalo da bude parlamentarnih izbora.

– Ne bi trebalo da bude republičkih izbora, ne vidim razloga za to, ali to nikad ne možete da isključite -rekao je Vučić na TV Prva, upitan da li će biti parlamentarnih izbora sledeće godine.

On je rekao da republičkih izbora ne bi trebalo da bude, osim ukoliko ne dođe do drastične promene i narod postane „naročito nezadovoljan“.

Novi ministar odbrane u januaru

Premijer je naveo da će novi ministar odbrane biti postavljen u januaru 2016. godine, ali nije rekao ko će na toj funkciji zameniti Bratislava Gašića, niti tačan datum kad će to biti urađeno.

Vučić je najavio da bi u 2016. godini Srbija, zajedno sa odgovarajućim partnerom, mogla da kupi Luku Bar u Crnoj Gori.

– Ako nađemo dobrog partnera, mislim da možemo da kupimo Luku Bar – kazao je Vučić gostujući na Prvoj televiziji.

Planiramo da kupimo Luku Bar

– Mislim da možemo da kupimo i Luku Bar i tome sam razgovarao i sa premijerom Kine Li Kećjang, jer mi ne želimo nikakvu vrstu neprijateljskog preuzimanja. Želimo da to radimo po tržišnim uslovima, želimo da budemo vlasnici Luke Bar i mislim da političkih problema neće biti, a ako nadjemo partnera neće biti ni finansijskih -rekao je premijer.

Bila je to, po njegovim rečima, godina napornog rada u mnogim oblastima, godina dobrih rezultata, mada nedovoljnih da bi narod bio srećan.

Srpski premijer ponovio je da je Srbija opredeljena za vojnu neutralnost, da nikome ne preti i neće da ratujemo.

– Suviše je Srba na nebu, treba nam život na zemlji – rekao je Vučić i dodao da bi nas danas bilo 15 -16 miliona, da toliki nisu izginuli u ratovima…

Premijer je, međutim, primetio da Srbija ne može da dopusti da bude ugrožena, odnosno da se promeni ona vrsta ravnoteže koja postoji u naoružanju država u okruženju.

– Ja nemam pravo na to, jer ne mogu da pustim da neko u našem okruženju bude dvostruko snažnji od nas -kazao je Vučić gostujući na TV Prvoj.

Srbi zaboravljaju u kakvoj su zemlji živeli

Upitan po čemu će pamtiti 2015, premijer je kratko rekao:“Po radu“.

– Ali, kao što Andrić kaže, unutarnje zadovoljstvo je značajnije od priznanja i nagrada – istakao je predsednik vlade, praveći bilans godine koja je na izmaku.

On je, u tom kontekstu, istakao da Srbi zaboravljaju u kakvoj smo zemlji živeli.

Prema njegovim rečima, velika je stvar završetak radova na rehabilitaciji i izgradnji infrastrukture u zemlji, jer je to ono što je važno za investitore.

On je ponovio plan da za nepune tri godine, do aprila 2017, bude izgrađeno višše puteva nego u periodu od 1968. do 2014.

– To je slučaj i sa železnicom, završićemo Koridor 10, kroz Grdeličku i Sićevačku klisuru, i Koridor 11, od Čačka do Preljine, i to su za nas veoma važne stvari -rekao je premijer.

Vučić je rekao i da će Koridor 10 i Koridor 11 biti završeni do marta ili aprila 2017. godine, ali da će pojedine deonice biti otvorene i ranije.

On je podsetio na kupovinu gotovo 11 odsto elektroprenosnog sistema Crne Gore, te primetio da se, ekonomski, polako šširimo u regionu.

Komentarišući izjavu turskog premijera Ahmeta Davutoglua da je „Balkan ukusna čorba, kojoj treba turski začin“, on je rekao da je dobro dok su jedni začin, voda ili šargarepa, samo da se „ne postane kašika“.

Neće biti lakih rešenja oko Kosova i Metohije

On je najavio da će među temama sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine, u januaru, biti odluka kosovskog Ustavnog suda o Zajednici sprskih opština, koju nije želeo da komentariše.

– Neće biti lakih reššenja oko Kosova i Metohije – rekao je premijer.

Vučić je naglasio da je Beograd uvek spreman da vodi dijalog i da postiže kompromise, ali ne i na to da bilo ko iz okruženja ili bilo ko na svetu pomisli da može da ponižava Srbiju.

On je istakao da u pregovaračkoj poziciji za poglavlje 35, koja se tiče Kosova, ipak nema onog „groznog papira“, odnosno amandmana koje je pre skoro dva meseca podnela Nemačka, i koji je bio loš za poziciju Srbije na početku pregovora.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here