Home Istraživanja OTKRIVAMO Stranke u Srbiji potrošile 25,7 miliona evra

OTKRIVAMO Stranke u Srbiji potrošile 25,7 miliona evra

189
0
Aleksandar Vuccich KZSS 102
Foto: Darko Ćirkov

Političke stranke u Srbiji su prošle godine za redovan rad i izbornu kampanju potrošile nešto više od tri milijarde dinara.

Političke stranke u Srbiji su prošle godine za redovan rad i izbornu kampanju potrošile nešto više od tri milijarde dinara.

To znači da su stranke prihodovale, ali i potrošile čak 25,7 miliona evra.

Najviše novca je „zaradila“, ali i potrošila najveća stranka na političkoj sceni SNS – čak 1,1 milijardu dinara. Za njom sledi SPS čiji je rad prošle godine koštao 557,2 miliona dinara, zatim DS sa 246 miliona, Zeleni Srbije, čiji troškovi iznose 201,5 miliona dinara, dok je na petom mestu po rashodima LDP sa 200,2 miliona dinara.

Ovih pet stranaka su prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, odnosno godišnjeg izveštaja o finansiranju političkih stranaka, najveće trošadžije.

Izveštaj je pokazao da se stranke najvećim delom finansiraju iz javnih izvora, odnosno da ih, praktično, plaćaju građani. Za njihov redovan rad prošle godine izdvojeno je oko 14 miliona evra i još oko 9,6 miliona evra za izbornu kampanju.

Na šta stranke troše? - Srbija izbori

Oko 10 odsto ukupnog novca kojim stranke raspolažu čine prilozi fizičkih lica, pa je prošle godine na taj način sakupljeno 291,1 milion dinara.

Očekivano, na ovaj način najviše je sakupila SNS (123,1 milion dinara), zatim SPS (121,8), LDP (15,2), DSS ( 6,5) i DS (5,9). Pravna lica, odnosno razne firme i preduzeća, dotirale su političke partije sa tek 97,9 miliona dinara.

U ovoj „oblasti“, apsolutni rekorder je SPS sa 60,9 miliona dinara, dok je rekorder po broju prikupljenog novca od članarina DS sa 10,4 miliona dinara.

Sudeći po izveštajima o stalnoj imovini, političke stranke u Srbiji su u suštini sirote. Čak i SPS, koja je naslednik Saveza komunista Srbije, poseduje nekretnine čija vrednost ne prelazi 350.000 evra.

Dogovorene uplate

U Izveštaju Agencije se navodi da postoji sumnja da je SNS novac za prošlogodišnju izbornu kampanju pribavila protivzakonito. Kako se navodi, 2.677 osoba je uplatilo 40.000 dinara na račun SNS. Međutim, među njima je bilo i korisnika socijalne pomoći, kao i osoba koje taj novac nisu imale na računima, već su ga u gotovini uplaćivale na njih, a zatim na račun SNS. Takođe, u izbornoj 2012. godini, registravano je 2.226 uplata SNS-u u istom iznosu od po 19.000 dinara, što se ocenjuje kao interni partijski dogovor.

Izvor: www.blic.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here