Home Vesti „Nema razloga da preispitujemo dogovor SVM i SNS“

„Nema razloga da preispitujemo dogovor SVM i SNS“

159
0
Ištvan Pastor - Srbija izbori
Foto: B92/ Tanjug

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da SVM sa SNS ima strateški dogovor i da ne postoji nijedan razlog da se taj dogovor preispituje.

Lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je da SVM sa SNS ima strateški dogovor i da ne postoji nijedan razlog da se taj dogovor preispituje.

Pastor je u izjavi za RTV Vojvodine rekao da će, što se tiče postizbornih koalicija, SVM tu odluku „doneti savesno“.

Pokrajina u 2016. godinu ulazi sa manje novca u budžetu, rekao je Pastor, ali i istakao da i u celom društvu ima manje novca, jer je „u toku stezanje kaiša, kako bismo mogli da ostanemo na nogama“.

„Ako je nedostatak novca realnost na državnom nivou, onda se to mora provlačiti i po vertikali, odnosno i na pokrajinskom i na lokalnom nivou. Takva je godina“, rekao je Pastor u sinoćnjoj emisiji Politbiro RTV.

On je ocenio je da je „famoza priča o sedam odsto, i od čega se računa – stalna priča još od 2008. godine, kada je republička Skupština pala u docnju po pitanju donošenja zakona o finansiranju Vojvodine“.

Pastor je rekao i da je iz političkih razloga rešenje prolongirano za narednu godinu, te da veruje da će uslediti nakon pokrajinskih izbora.

Na pitanje zašto je SVM podržao novi budžet, dok je ranijih godina glasao protiv upravo zbog nepoštovanja ustavnih odredbi o finansiranju APV, Pastor je kazao da su zbog takvog stava u ranijem periodu platili visoku političku cenu.

„Nismo od toga odustali, ali sad je realnost takva i nema smisla stalno ponavljati iste rečenice“, rekao je Pastor i dodao da je pre 13, 14 meseci pokrenuo razgovore na pokrajinskom nivou radi postizanja konsenzusa o tom pitanju, ali je iz političkih razloga taj razgovor izostao. „Propustili smo da napravimo nova pravila igre u Vojvodini koje podrazumevaju traženje konsenzusa svih parlamentarnih aktera oko ključnih pitanja kao što smo uradili i u slučaju promene Statuta. Ali, ne vredi sad za tim plakati“, rekao je on.

Pastor je naveo da je u tom pogledu uradio sve što je mogao, ali da je zaključio da ne postoji spremnost da se to pitanje stavi na dnevni red, jer se razgovorima nisu odazvali DS i LSV.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here