Home Vesti Vesna Pešić: Borba za fer izbore tek predstoji

Vesna Pešić: Borba za fer izbore tek predstoji

133
0
Vesna Pešić - Srbija izbori
Foto: Medija centar Beograd

*Bakić: Opozicija nema pristupa televizijama s nacionalnom pokrivenošću, a opozicionari se zastrašuju, ucenjuju, pa čak i tuku *Ilić:Premijer sa svojom strankom uspeo da uzurpira i korumpira sve institucije, pa čak i one koje su slovile za nezavisne, poput CESID-a


Beograd – Nema uslova za održavanje fer i demokratskih izbora jer je vlast uzurpirala institucije i medije, a nema naznaka da će se to promeniti do predstojećeg izlaska na birališta, smatraju sagovornici Danasa. Predstavnici vladajućih stranka juče za naš list nisu želeli da govore o ovoj temi koju je pokrenulo devet opozicionih stranaka na zajedničkom sastanku sa kojeg je poručeno da zahtevaju hitan sastanak sa predstavnicima SNS.

Vesna Pešić, sociološkinja, za naš list navodi da nema uslova za fer i demokratske izbore jer se, kako kaže, vlada medijima i prosipaju laži po kome hoće.

– Najčešće je to DS i Pajtić. Imate tu još jednu paralelnu i neformalnu vlast koja zastrašuje i bije opoziciju u lokalu i koju vodi Andrej Vučić, plus terenci koji bukvalno kupuju glasove raznim namirnicama, legalizacijom i opremanjem zgrada. Brojanje glasova nije pod kontrolom, a ova vlast se ne gadi ni presipanja glasova. Medijske i propagandne aktivnosti pred ove izbore favorizuju samo vladajuću strukturu i stranku. Borba za fer izbore tek predstoji, objašnjava Pešićeva.

Jovo Bakić, sociolog, za Danas kaže da fer uslovi ne postoje, jer opozicija nema pristupa televizijama s nacionalnom pokrivenošću, a opozicionari se zastrašuju, ucenjuju, pa čak i tuku po unutrašnjosti Srbije. Na pitanje očekuje li da će vlast učiniti nešto da se to promeni ili da se bar sretne i razgovara sa opozicijom, on odgovara da u to ne veruje, osim ako joj „Nemci to ne narede“.

Pisac Saša Ilić za Danas kaže da nisu mogući fer izbori i to iz više razloga.

– Jedan od njih je i taj što je premijer sa svojom strankom uspeo da uzurpira i korumpira sve institucije sistema, pa čak i one koje su slovile za nezavisne, poput CESID-a, koji je nekada bio „garant“ izborne regularnosti. Sada je njegov nekadašnji čelnik, Marko Blagojević, visoki funkcioner Vučićevog „vanpartijskog“ aparata za saniranje komunalno-finansijskih ekscesa. Sledeći problem je pretvaranje većine medija u servise za praćenje aktivnosti samog premijera, kao i njegovih najbližih saradnika. I na kraju, što je možda i najozbiljniji problem, premijer Vučić je uspeo da devastira opoziciju, koja se još uvek nije konsolidovala. Od nekih stranaka, odnosno njihovih lidera, napravio je svoje satelite. Mislim da javnost još nije ni prepoznala šta se tu sve dogodilo, jer se sve događa iza medijske zavese evropskog i nikada još zabeleženog uspeha Srbije, odnosno samog premijera. U tako fundiranoj neliberalnoj demokratiji, nema fer izbora, objašnjava Ilić. On ne očekuje da se takva situacija izmeni.

I Marko Đurišić, šef poslaničke grupe SDS, za Danas kaže da nema uslova za fer izbore, kao što, kako navodi, ne postoje uslovi za normalan rad opozicionih stranaka i slobodnih medija. On je juče u Skupštini rekao da se SDS nije odazvala pozivu na sastanak opozicije na kojem je bilo reči o uslovima za izbore, jer nije videla svrhu tog sastanka.

– Imam problem sa sastancima koji se prvo najave medijima, a tek onda onima koji treba da učestvuju. Moje iskustvo je da takvi sastanci služe za promociju onih koji ih organizuju, zaključuje Đurišić.

Šta kaže Evropska komisija

Evropska komisija u svom godišnjem izveštaju o napretku navodi da Srbija još uvek nije sprovela sve preporuke Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava, posebno one koje se odnose na obezbeđivanje transparentnosti finansiranja kampanja i izbornog procesa. Piše i da su „određeni lokalni izbori za opštine i drugi lokalni događaji obeleženi nasiljem i zastrašivanjem, kao i nepravilnostima koje još uvek nisu ispitane na odgovarajući način“. Odgovorne za ovo bi trebalo privesti pravdi, poručila je EK.

Izvor: www.danas.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here