Home Vesti Različiti predlozi za političko uređenje Srbije

Različiti predlozi za političko uređenje Srbije

158
0
Narodna skupština Republike Srbije - Srbija izbori
Foto: elektrovat.net

Sve parlamentarne stranke, osim Srpske napredne stranke, iznele su predloge šta treba menjati u političkom sistemu Srbije. Šef poslaničkog kluba SNS-a u Skupštini Srbije Zoran Babić kaže da će ta stranka predlog izmena predočiti u prvoj polovini decembra.

Sve parlamentarne stranke, osim Srpske napredne stranke, iznele su predloge šta treba menjati u političkom sistemu Srbije. Šef poslaničkog kluba SNS-a u Skupštini Srbije Zoran Babić kaže da će ta stranka predlog izmena predočiti u prvoj polovini decembra. Posle četiri javna slušanja u parlamentu stranke različito vide uređenje Srbije.
Pola godine od prve sednice Akcione grupe za promenu političkog sistema, Srpska napredna stranka će predstaviti svoje ideje. Jedan od predloga o kojima se govorilo je smanjenje broja poslanika sa 250 na 150.

„Verujem da ta ideja ima konsenzus među političkim akterima i političkim strankama parlamentarne ali među onima koje su i vanparlamentarne u svakom slučaju SNS gleda na reformu političkog sistema kao na jedan proces, proces u koji želimo da budu uključeni svi politički akteri ali i predstavnici civilnog društva“, kaže šef Poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić.

Samo smanjenje broja poslanika samo je kozmetička izmena, smatraju u Demokratskoj stranci (DS).

„Mi smatramo da je sva ta priča o smanjenju broja poslanika pusta demagogija i da je ključna stvar u tome da građani biraju za koga glasaju, a ne da određuju političke stranke, jer vi imate prilike da vidite ovde u ovoj Narodnoj skupštini 250 poslanika, od kojih je većini jedina briga da li će sledeći put biti na prolaznoj listi“, kaže Aleksandra Jerkov iz DS-a.

Među prvima, sa idejom o stepenstom cenzusu i smanjenju broja poslanika izašla je Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS).

„Predlažemo da se broj u skupštini autonomne pokrajine Vojvodine smanji sa 120 na 80 a i da broj odbornika varira u lokalnim samourapavama od 19 do 59 zalažemo se u svom programu za ukidanje funkcije načelnika okruga smatramo da je to nivo vlasti koji nema taj nivo ingerencija da bilo šta operativno“, ističe Vladimir Marinković iz SDPS-a.

Marko Đurišić iz SDS-a kaže da je osnovna ideja socijaldemokratske stranke da ljudi koji su politički izabrani predstavljaju građane. Ističe da u toj stranci smatraju da je loše da je samo predsednik Republike izabran direktno od građana, a da u parlament ulaze i lokalni, republički i pokrajinski izabrani preko partijskih lista.

Tek drugačiji izborni sistem, uz smanjenje cenzusa doneo bi značajne promene u političkom životu, smatraju u Novoj Srbiji.

„Za novu Srbiju je veoma važno ukoliko se smanji broj narodnih poslanika, da cenzus na izborima bude tri posto“, kaže Dubravka Filipovski iz NS.

Zoran Babić šef Poslaničke grupe SNS-a kaže da broj poslanika zaista ne znači automatski promenu, odnosno smanjenje ili povećanje cenzusa. Ističe da ne želi ni po jednoj temi da kaže ili se odluči da li je za ili protiv.

Tokom javnog slušanja čulo se da je potrebna promena Ustava Srbije, izbornog sistema i Zakona o izboru predsednika. Rezultat rada Akcione grupe za promenu političkog sistema trebalo bi da bude dogovor o promeni političkog sistema, kako je ranije najavljivano, do kraja godine.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here