Home Kosovo Protest opozicije u Prištini, pojačane mere bezbednosti

Protest opozicije u Prištini, pojačane mere bezbednosti

142
0
Priština - Srbija izbori
Foto: vostok.rs

Opozicione stranke su na trgu u Prištini pozvale na masovno okupljanje građana protiv formiranja ZSO i dogovora o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Opozicione stranke su na trgu u Prištini pozvale na masovno okupljanje građana protiv formiranja ZSO i dogovora o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Pojačane mere bezbednosti. Predstavnici Srba u kosovskoj vladi ističu da za sada nema bilo kakve najave da će Srbi na bilo koji način biti ugroženi.

Briselski sporazum smeta kosovskoj opoziciji. Već mesecima u parlamentu, suzavcem i galamom, traže poništenje odluke o zajednici srpskih opština. Danas se, posle kraće pauze, vraćaju na ulicu.

Opozicione stranke su na trgu u Prištini kod hotela „Grand“ pozvale na masovno okupljanje građana protiv formiranja ZSO i protiv dogovora o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, javlja dopisnik RTS–a.

Opozicija najavljuje mirne proteste. Međutim, policija je najavila da će uhapsiti tri poslanika pokreta Samoopredeljenje ako se pojave na skupu. Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiju i Fatom Topalji su na poternici tužilaštva zbog aktiviranja suzavca i opstrukcija sednica kosovske skupštine.

Sinoć opozicioni lideri nisu potvrdili ni demantovali mogućnost da se tri tražena poslanika pojave na skupu.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da okupljanja u Prištini nose rizik za okolne srpske sredine. Predstavnici Srba u kosovskoj vladi ističu da za sada nema bilo kakve najave da će Srbi na bilo koji način biti ugroženi, ali da se to tamo nikada ne zna. Tvrde da to što zajednica nekome smeta predstavlja znak da u stvari smetaju Srbi.

Zabrinuti su i međunarodni predstavnici na Kosovu. Ambasada SAD je pozvala svoje državljane da izbegavaju trg u Prištini jer mirne demonstracije mogu da se pretvore u konfrontacije koje mogu da se završe nasiljem.

Zbog toga je policija podigla nivo bezbednosti, a organizatorima ne ide na ruku što je tokom noći na Kosovu pao sneg, pa je dolazak do Prištine teži nego inače.

Izvor:www.vostok.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here