Home Političke partije Narodna seljačka stranka

Narodna seljačka stranka

182
0
Logo Narodne seljačke stranke - Srbija izbori
Foto: sr.wikipedia.org

Narodna seljačka stranka (skraćeno NSS) je politička stranka iz Srbije, osnovana 1990. Prvi predsednik stranke bio je dr Dragan Veselinov.

Narodnu seljačku stranku osnovalo je 1940. – te godine krilo tadašnje Zemljoradničke stranke koju je predvodio generalni sekretar Dragoljub Jovanović koji je, zbog svojih ideja, često hapšen, osuđivan i zatvaran u Kraljevini Jugoslaviji. Slična sudbina ga je zadesila i posle Drugog svetskog rata kada mu je, zbog jednog nastupa u Skupštini Srbije, najpre oduzet mandat a potom uručena i sudska presuda od 9 godina zatvora. Odbijajući da od Josipa Broza Tita traži pomilovanje, što mu je više puta predlagano, izdržao je kaznu u celosti, iako je njegovo osuđivanje i robijanje izazvalo mnogobrojna negodovanja i intervencije stranih državnika, a najviše Francuske.

Mnogo godina kasnije, tačnije januara 1989. godine, prvu, od komunista nezavisnu, organizaciju koja se bavila problemima sela i seljaka osniva grupa građana na teritoriji opštine Inđija, odnosno u Novim Karlovcima gde joj, nešto kasnije, na osnivačkoj skupštini, daruju ime Savez seljaka
Stranka je 1990. postala parlamentarna, jer je dobila jednog poslanika. U početku svog delovanja NSS je bila izrazito autonomaškog opredeljenja, što će trajati sve do dolaska Marijana Rističevića na čelo stranke 2002. godine.

Na izborima 1992. NSS je u koaliciji Građanski savez Srbije, a 1993. u DEPOS-u. Oba puta stranka ostaje bez mandata. U skupštinu se vraća tek 1997, preko koalicije Vojvodina. Novija istorija NSS počinje 2002, nakon sukoba Veselinova i Rističevića.

Na izborima 2003. godine, NSS je u koaliciji „Za narodno jedinstvo“ zajedno sa SSJ-om, a predsednik stranke se dva puta kandidovao za predsednika Srbije. Rističević je stranku poveo u suprotnom smeru od dotadašnjeg, pa se NSS profilisala kao stranka krajnje desnice. Na izbore 2007. NSS izlazi na listi Srpskog pokreta obnove. I 2003. i 2007. NSS ostaje ponovo bez mandata.

Na izbore 2012. izlazi u okviru liste Pokrenimo Srbiju, na čelu sa Srpskom naprednom strankom i ovaj put uspeva da uđe u Skupštinu, pošto je njen lider Rističević izabran za poslanika. Slogan NSS je glasio „Da se selo pita“.

Na poslednjim izborima, od dvadeset dve izborne liste, Narodna seljačka stranka je bila deseta i trenutno je vanparlamentarna stranka sa najboljim rejtingom. U svom političkom životu, od osnivanja do danas, NSS je imala svake godine niz konkretnih akcija i aktivnosti: 1989. godine u organizaciji Savez seljaka održan je protest pred Saveznom skupštinom 1990. godine NSS je prva izvela blokadu puteva u trećini Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, delovima Republike Srbije, Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, Slavoniji, Baranji… avgusta 1990. godine NSS je održala „Miting pravde“ posle kojeg je donet Zakon o povraćaju poljoprivrednog zemljišta zbog oduzimanja do 1953. godine.

Izvor:sr.wikipedia.org

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here