Home Lideri Ivan Karić – Zeleni Srbije

Ivan Karić – Zeleni Srbije

165
0
Ivan Karić - Srbija izbori
Foto: Medija centar

Ivan Karić, u 38. godini, jedan je od mlađih političara sa sadržajnim iskustvom u zaštiti životne sredine, istraživačkom radu, ekologiji i ekološkom aktivizmu.
Posle srednje Geološke i hidrometeorološke škole „Milutin Milanković“, diplomirao je na geološkom odseku Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Istraživačkim i naučnim radom bavi se od osnovne škole, učestvujući od 1990. godine u radu domaćih i međunarodnih istraživačkih kampova, programa i projekata. Posebno mesto zauzimaju Mladi istraživači Srbije (čiji je predsednik bio između 2001. i 2005. godine), Istraživačka stanica u Petnici i geološki kampovi na Radan planini i reci Pek (koje je organizovao i njima rukovodio 1996., 1997. i 2000. godine kroz Geološko istraživačko društvo „Jovan Žujović“). Učestvovao je i u uređivanju naučno-popularnog časopisa „National Geographic Junior“.

Na mestu zamenika direktora Fonda za zaštitu životne sredine opštine Obrenovac (www.ekofond.org.rs), u periodu od 2004. do 2008. godine, Obrenovcu je doneo bolju zaštitu životne sredine i redovno informisanje građana o zagađenosti. Inicirao je i pokrenuo niz veoma značajnih projekata i studija, Katastar zagađivača i Katastar erozije i klizišta i idejno rešenje i glavni projekat Postrojenja za prečišćavanje otpadnih fekalnih voda. Osmislio je i utemeljio prvu automatsku monitoring stanicu za dvadesetčetvoročasovno praćenje zagađenja i kvaliteta vazduha, a podatke učinio javno dostupnim u realnom vremenu. U tom periodu započeo je veliki projekat pošumljavanja Zabranskog izletišta i organizovao klimatski oporavak oko 4.000 dece predškolskog i školskog uzrasta u Soko banji, na Rudniku i Goču.

U periodu od 2009. do 2010. godine u JVP „Beograd vode“ uspešno je obavljao poslove Rukovodioca odbrane od poplava na teritoriji Grada Beograda.
Predsednik je stranke Zeleni Srbije.

Narodni poslanik sadašnjeg saziva Narodne skupštine Republike Srbije.

Narodni poslanik Narodne skupštine Republike Srbije u sazivu 2012-2014. godine.

Otvorio je Zelenu poslaničku kancelariju za komunikaciju sa građanima. Zamenik je predsednika Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine Republike Srbije. Član je Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Republike Srbije.

Predložio je osnivanje posebnog Ministarstva životne sredine i prirodnih resursa, kao i osnivanje Fonda za životnu sredinu. Predlagač je brojnih inicijativa, poslaničkih pitanja i javnih slušanja kao što su: javno slušanje „Srbija bez GMO“, javno slušanje o istraživanju i eksploataciji nikla i javno slušanje o Nacionalnim prioritetima za međunarodnu finansijsku pomoć za period 2014-2017. godine. Predložio je deklaraciju „Za Srbiju bez GMO“, koju je poslao svim gradovima i opštinama u Republici Srbiji.

Oblasti Ivanovog naučnog rada su zaštita životne sredine (politika životne sredine, zakonodavstvo, strandardizacija, degradirani prostori) i geologija (istraživanje rudnih ležišta i geostrateške mineralne sirovine). Koautor je naučne monografije „Prirodni potencijali i degradirane površine opštine Obrenovac“. Autor je brojnih naučnih radova i publikacija i aktivni učesnik stručnih konferencija i skupova, u zemlji i inostranstvu.

Oženjen je, otac šestogodišnjeg Dušana. Živi u rodnom gradu Obrenovcu.

Izvor: www.zelenisrbije.org

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here