Home U fokusu Tribina Jovanović – Tadić – Čanak

Tribina Jovanović – Tadić – Čanak

187
0
Tribina SDS- LSV - LDP - Srbija izbori 2016
Foto: istina.ldp.rs

Na tribini održanoj 7. Novembra u Domu omladine Beograd na kojoj su, pored predsednika LDP Čedomira Jovanovića, govorili i predsednici SDS i LSV, Boris Tadić i Nenad Čanak, iznet je zajednički stav da je Srbiji potrebna efikasna opozicija koja mora da bude sposobna da artikuliše interese društva i ponudi rešenja.

Predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović je rekao da je ovaj savez napravljen zato što u Srbiji ovako više ne može.

„Šta je suština ovih saveza? Da pokušamo da sredimo zemlju. Ako želimo modernu Srbiju, mi moramo u NATO. To je pitanje budućnosti naše dece, EU. To je izgradnja pravne države“, kazao je Jovanović, ukazavši na tešku ekonomsku situaciju i nepostojanje stranih investicija.

„Srbija je uvek presudno zavisila od sveta. Danas ni svet ne zna šta će sa sobom. Za mene ovo nije borba za cenzus ili za ili protiv Vučića. Ovaj savez je životna potreba. Ne želim da budem deo generacije koja je svedok konačne propasti“, rekao je Jovanović, navodeći da u Srbiji treba uspostaviti normalne odnose, ali da to ova vlast nije uradila.

Upitan kako će dve stranke prevazići razlike, Jovanović je kazao da su razlike upravo prednost koju treba što više da iskoriste, kao i da su dve stranke jednu na drugu uputile životne okolnosti danas u Srbiji.

„Idemo na izbore. Želimo da pobedimo Vučića i da uradimo ono što on nije uspeo“, poručio je Jovanović.

Upitan da li ima prostora da se i druge stranke priključe ovom savezu, predsednik LDP je rekao da niko neće doveka čekati DS.

„Pozvali smo DS na razgovore, ali su nam odgovorili da je koalicija sa nama u stvari dogovor sa Vučićem. Ne vidim sebe u tome. Dužni smo da razgovaramo i spremni smo na razgovore sa DS, ali nećemo doveka da čekamo. Mi (SDS i LDP) smo se dogovorili i ko hoće hoće, a ko neće neće. Ne mislim da treba da pravimo DOS, ali smo dužni da učinimo sve da iskoristimo svaki pozitivan atom snage koji postoji u ovoj zemlji“, kazao je Jovanović.

Predsednik SDS Boris Tadić je pre tribine sa građanima razgovarao na beogradskom Trgu Republike, gde je poručio da Srbija po ekonomskim i drugim parametrima zaostaje za zemljama regiona i da vlast obmanjuje građane pričama o liderskoj poziciji zemlje.

„Srbija danas ima najnižu stopu rasta u regionu, a u investicionom smislu nalazimo se na istorijskom minimumu, mi suprotstavljamo naše ideje akutelnoj vlasti i otvaramo vrata za druge stranke, pojedinice, sindikate u toj borbi“, rekao je Tadić.

O navodima das u Vučićeva opozicija, Tadić je kazao da su time pokušali da smanje rezultat njegove SDS na prošlim izborima.

„Govorili su da ulazim u vladu i nisam ušao. Mi smo se okupili jer se pokazalo da vlast ne može da čuva obalu. Mi smo uvek imali iste strateške ciljeve i nismo ih menjali. Ali, ove stranke na vlasti ne znaju da očuvaju ideju, ni onu o evropskoj Srbiji. Ta obala podrazumeva da poštuješ ljude i ne reaguješ agresivno. Pokrenućemo Srbiju ponovo, to je naš cilj“, kazao je Tadić.

Predsednik LSV Nenad Čanak šaljivo je na početku razgovora upitao da li treba da govori pametno ili ono što stvarno misli i naveo da je došao na tribinu na poziv Tadića.

„Uvek sam bio za opoziciona okupljanja i tu ništa nije sporno“, kazao je Čanak i naveo da je svojevremeno tražio da se zabrane SPS, SRS i JUL i upitao ko bi danas vladao da je tada njegov predlog uvažen.

Čanak je rekao da sve stranke u Srbiji danas pucaju u isti gol, a da moramo da imamo jasnu sliku – koja je ovo zemlja i koje su joj granice.

Naveo je da je LSV svašta preživela, a da je sada pitanje samo jedno – da li ćemo da se borimo ili da se švercujemo.

„Ja sa šverc nisam“, poručio je Čanak.

Tribina Jovanović – Tadić – Čanak

Izvor: istina.ldp.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here