Home Novi Sad Skupština Vojvodine protiv prodaje poljoprivrednog zemljišta

Skupština Vojvodine protiv prodaje poljoprivrednog zemljišta

149
0
Skupština Vojvodine - Srbija izbori 2016
Foto: rtv.rs

NOVI SAD – Skupština Vojvodine usvojila je danas predloge šest amandmana na zakon o poljoprivrednom zemljištu. Pokrajinski poslanici time su republičkog parlamenta zatražili da ne prihvati predlog Vlade Srbije kojim se uvodi mogućnost prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta i davanje u zakup na 30 godina. Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je da se apsolutno protivi prodaji poljoprivrednog zemljišta, te upozorio da predloženi zakon omogućava rasprodaju neobnovljivih resursa. Za ovu odluku glasali su su poslanici vladajuće koalicije DS, LSV i SVM, dok su protiv bili SNS i SPS.
„Zakon omogućava i rasprodaju i davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup na 30 godina na netransparentan način tajkunima“, rekao je Pajtić na početku sednice.

Prema njegovim rečima, o tome odlučuje komisija ministarstva poljoprivrede „po burazerskom principu“.

On je podsetio da se time ograničava i pravo naslednika u postupku restitucije.

„Radi se o protivustavnom zakonu. Nije istina da je u skladu sa EU standardima“, dodao je on.
„Danas to ne čini nijedna nova članica EU, a stare članice otkupljuju zemlju i daju je na izdavanje svojim seljacima“, istakao je Pajtić.

On je ocenio i da se zakonom u poljoprivredno zemljište uvode feudalci u posed većine zemlje.

„Režim da shvati da nismo nasledili zemlju već pozajmili od potomaka“, poručio je Pajtić.

Predstavnik vojvođanske Skupštine na zasedanju republičkog parlamenta biće sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški.

„Da se istraži ko je kome poklanjao zemlju“

Predsednik Pokrajinske vlade rekao je, odgovarajući na kritike opozicije, da rešenja predviđena SSP nisu najbolja. On je dodao i da, međutim, SSP ne predviđa prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta.

„Ako država odluči da prodaje zemlju, onda SSP predviđa da mora da bude pod istim uslovima za sve. Amandmanima Pokrajinske vlade se traži da se ne prodaje zemlja uopšte“, rekao je Pajtić.

On je dodao i da jeste bilo protivzakonitog postupanja u procesu privatizacije.

„Bilo je slučajeva da se zemlja poklanja nekima iz Agencije za privatizaciju. Taj čovek je danas gradonačelnik Beograda i ja tražim da se to istraži“, kazao je Pajtić.

Bogaroški: Povući zakon iz porcedure

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški rekao je da je suština amandmana da se iz zakona izbaci mogućnost da se državna zemlja daje u zakup na 30 godina jednom pravnom licu.

„Na taj način se oštećuje između deset i 14 hiljada poljoprivrednih gazdinstava“, kazao je Bogaroški.
On ne naveo i da je sporna i prodaja zemljišta, te da će domaćim paorima biti prodavana po netransparentnim uslovima.
„Zakon treba povući iz procedure i treba pisati nov zakon“, poručio je on. On je ocenio i da je neophodna sveobuhvatna javna rasprava, a ne jedan razgovor u Vojvodini.
„Većina u republičkoj skupštini može da glasa kako god želi, ali svako snosi moralne i političke posledice za svoju odluku“, naveo je Branislav Bogaroški.

Kako je objasnio, prvih nekoliko amandmana koje će Skupština Vojvodine uputiti republičkoj, su tehničke prirode.

Između ostalog, njima se predviđa obaveza ministarke poljoprivrede da traži od ministra finansija izveštaj o tome koje lokalne samouprave nisu poštovale procedure donošenja godišnjih planova. Dodao je da bi se takvim lokalnim samoupravama ukinuli novčani transferi, kao mera kazne zbog nepoštovanja zakona, što bi doprinelo efikasnijem radu lokala.

Amandmanima se predviđa obaveza obuhvatanja kompletnog poljoprivrednog zemljišta u postupku licitacije, kako pojedinci ne bi koristili „rupe“ u zakonu.

Njima se predviđa i izmena procedure žalbe, kako bi one ubuduće stizale na vreme i kako sporost administracije ne bi bila prepreka u tome. Amandmanima se predlaže i izmena cene zemlje u postupku licitacije.

Dva najvažnija amandmana odnose se na mogućnost davanja 30 odsto zemlje u gradovima i opštinama na 30 godina pravnim licima. Zakonu se zamera i što o tome odlučuje komisija ministarstva. Ocenjeno je i da to otvara koruptivni segment.

Poslednji amandman se odnosi na zabranu prodaje državne poljoprivredne zemlje. Kako je objašnjeno, Pokrajinska vlada se tome protivi bez obzira što se SSP-om Srbija na to obavezuje.

Pokrajinska vlada će predložiti da se to pravo ograniči. Kao primer za potencijalna rešenja navedene su neke od zemalja EU koje su definisale da će kupovinu zemlje omogućiti nakon sedmogodišnjeg punopravnog članstva u EU.

SNS: Amandmani populistički

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Đorđe Milićević rekao je da ta stranka neće podržati amandmane.

On je ocenio da su oni rezultat populizma.

„Radi se o lažnoj brizi za paore DS-a i LSV. Takvu brigu nisu pokazali kada je zemljište dato u postupku privatizacije sumnjivim tajkunima. Tako da je ovo briga koja ima samo predizborni karakter“, rekao je Milićević.

Komentarišući sporni deo zakona kojim se uvodi mogućnost davanja 30 odsto zemlje pravnim licima, on je kazao da je u pitanju zamena teza.

„Želja je da svo zemljište bude u funkciji, izbalansira stočarska proizvodnja u odnosu na ratarsku, poveća izvoz i slično“, dodao je Milićević.

On je podsetio i da su u izradi zakona učestvovale i poljoprivredne asocijacije.

Poslanik Demokratske stranke (DS) u Skupštini Vojvodine Nenad Borović najavio je da će ta stranka, ukoliko republička Skupština usvoji Zakon o izmenama i dopunama poljoprivrednog zemljišta, krenuti u izradu novog teksta tog zakona.

„Otvorićemo javnu raspravu u kojoj će učestvovati stručna javnost, predstavnici Pokrajinske vlade i poljoprivrednici. A onda ćemo, u skladu sa tim, predložiti nov zakon“, rekao je Borović novinarima.

Skupština Vojvodine - Srbija izbori

SNS: Nema kvoruma

Poslanici opozicije zamerili su predsedništvu Skupštine nedostatak kvoruma. Poslanik SNS Jovan Lazarov upozorio je da pojedini poslanici nisu u sali, a da su njihove kartice ubačene u skupštinske uređaje.

Primedbe opozicionih poslanika nisu uvažene.

Izvor: www.rtv.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here