Home Vesti Vulin: Nije lako naći bolesnika među 490.000 ljudi

Vulin: Nije lako naći bolesnika među 490.000 ljudi

163
0
Aleksandar Vulin - Srbija izbori 2016
Foto: glaszapadnesrbije.rs

Ministar Aleksandar Vulin izjavio je da teroristički napadi u Parizu ne smeju biti povod za histeriju, mržnju i nasilje prema sugrađanim islamske veroispovesti.
„One koji su to uradili ne smemo poistovećivati sa našim komšijama islamske veroispovesti, jer kakve veze imaju ove ubice i neljudi sa muslimanima koji žive u Srbiji“, rekao je Vulin za TV Pink.

Na konstataciju da su mediji preneli da je jedan od učesnika u napadima u Parizu Ahmed Almuhamed stigao u Francusku kao izbeglica iz Sirije prošavši kroz Srbiju, Vulin je kazao da je naivno verovati da je lako, od tolikog broja ljudi, da se nađe skriveni bolesnik, kriminalac ili terorista koji je u stanju tako nešto da uradi.

Vulin, koji je i koordinator Vladinog tima za pitanje migranata, je naglasio da je kroz Srbiju prošlo više od 490.000 izbeglica od početka migrantske krize i da suštinski nije moguće utvrditi ko je opasan, ali da je važno što ih Srbija sve evidentira, fotografiše i uzima otiske.

On je napomenuo da ne može više od toga da se uradi pošto oni dolaze bez dokumenata i najčešće sami daju podatke. Uprkos tome, Srbija neće dozvoliti da se nijedno dete smrzne, jer bi to bila bruka za državu i narod.

„Srbija treba da bude hrabra i solidarna i uvek je kroz istoriju bila na pravoj strani sveta“, naglasio je Vulin.

Ministar je kazao da će zbog terorističkih napada u Parizu biti pojačane kontrole na granici, sa više ljudi, kao i da će provere biti detaljnije i duže trajati.

Prema njegovim rečima, obezbedjeno je više sredstava za pojačanu kontrolu njihovog kretanja, odmorišta, vozova i svih mesta gde se nalaze.

Vulin je istakao da je bilo moguće da se nešto tako desi i pre migrantske krize, s obzirom na to da u svakom delu sveta postoje bolesnici koji su u stanju tako nešto da urade odnosno ubijaju ljude po ulici.

Govoreći i migrantima u Srbji, on je kazao da je Preševu trenutno veoma mirno i da ima svega oko 100 izbeglica, kao i da u kampu u Adaševcu kod Ssida čeka oko 600 izbeglica da napusti Srbiju vozom.

Vulin je napomenuo da je trenutno malo izbeglica u Srbji zbog štrajka u Grčkoj. Takođe je rekao da će biti još malih prihvatnih centara ukoliko bude potrebno, kao i da se pomoć sprovodi sredstvima od donacija i medjunarodne pomoći, to jest bez trošenja novca poreskih obveznika u Srbiji.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here