Home Vesti Telegrami saučešća: „Srbija ostala nema“

Telegrami saučešća: „Srbija ostala nema“

145
0
Telegrami saučešća - Srbija izbori 2016
Foto: b92.net

Predsednik Srbije Tomislav Nikolič, šef diplomatije Ivica Dačić kao i drugi zvaničnici Srbije uputili su telegrame saučešća Francuskoj i njenom narodu.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izrazio je žaljenje zbog terorističkog napada u Parizu i upisao se u knjigu žalosti u ambasadi Francuske u Beogradu.

Premijer se danas sastao sa ambasadorkom Francuske Kristin Moro i kazao da saoseća sa francuskim narodom.

„Iako je mala zemlja Srbija će pokušati da pomogne koliko može“, rekao je Vučić ambasadorki Moro.

Ambasadorka Moro zahvalila je na ponudi i kazala je da je dirnuta podrškom koju Srbija iskazuje, naročito pažnjom građana koji su ispred ambasade doneli cveće.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izrazio je saučešće francuskom predsedniku Fransoi Olandu i naveo da terorističke napade u Parizu Srbija doživljava kao zlo koje je i njoj učinjeno.

„Predsedniče Oland, teror koji je sinoć divljački udario po Francuskoj mi u Srbiji doživljavamo kao najveće zlo koje je i nama učinjeno. Ostali smo nemi posle užasnih vesti iz Pariza, ali znajte da odlučno, kao i uvek u istoriji stojimo uz Francusku spremi da joj pomognemo u svemu što smatra potrebnim“, navodi se u telegramu Nikolića.

Predsednik je dodao da Srbija oplakuje nevine žrtve u Parizu i nada se brzom oporavku ranjenih.

„Moramo svi zajednički, jednom za svagda, stati na put ovom čudovištu koje narasta neobuzdano i po našoj Evropi uz bezdušni, nasilnički ekstremizam najgore vrste. Upućujem Vama i francuskom narodu izraze najdubljeg saučešća“, naveo je Nikolić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio je danas telegram saučešća svom francuskom kolegi Loranu Fabijusu povodom terorističkog napada na Pariz, istakavši da se radi o napadu na tekovine savremenog društva.

„Užasnula nas je i potresla vest o seriji terorističkih napada koja je odnela veliki broj nedužnih života u Parizu. To je napad na sve nas, na tekovine savremenog društva. Srbija ostaje dosledno posvećena cilju odbrane mira zarad kojeg je potrebno objediniti napore čitave medjunarodne zajednice u borbi protiv ekstremizma i bezumlja“, navodi se u Dačićevom telegramu.

„Molim Vas, da u ovom teškom trenutku, primite izaraze najdubljeg saučešća gradjana Srbije, koji duboko žale i saosećaju sa vašim sugradjanima koji su izgubili svoje najdraže“, navodi se u telegramu saučešća šefa srpske diplomatije Ivice Dačića.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković uputila telegrame saučešća predsednicima Narodne skupštine i Senata Francuske Klodu Bartoloneu i Žeraru Laršeu. Gradonačelnici Pariza An Idalgo telegram saučešća uputio gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

„Duboko nas je potresla i šokirala vest o seriji terorističkih napada, koje najoštrije osuđujemo i smrti velikog broja nedužnih ljudi“, istakla je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković.

U ovom teškom trenutku delimo patnju francuskog naroda i izražavamo punu solidarnost i iskrenu posvećenost odbrani mira i prava na život od ekstremizma i bezumlja“, navela je Gojković.

Predsednica Skupštine Srbije je uverena da će jedinstvo i rešenost na odbranu civilizacijskih vrednosti nadvladati nasilje.

„Molim vas da u ovom teškom trenutku primite izraze prijateljske podrške i prenesete duboko saučešće porodicama nastradalih, uz nadu da će se ranjeni što pre oporaviti“, stoji u saopštenju predsednice srpskog parlamenta.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uputio je u ime beograđana telegram saučešća gradonačelnici Pariza An Idaglo.

„U ime Beograđana i u svoje lično ime upućujem vam najdublje saučešće zbog terorističkih napada u kojim su nastradali nevini građani“, stoji u saučešću gradonačelnika Beograda.

Beograđani izražavaju solidarnost sa francuskim narodom, dodao je Mali.

„Beograđani saosećaju sa vama u ovom teškom trenutku i nadamo se da se ovakve užasne tragedije više neće događati“, navedeno je u telegramu upućenom gradonačelnici Pariza.

Užasnuti terorističkim aktima i slikama iz Pariza, najdublje žalimo i saosećamo sa narodom Republike Francuske, izjavila je šefica poslaničke grupe Demokratske stranke i šefica poslaničke grupe prijateljstva sa Francuskom u Skupštini Srbije Nataša Vučković, saopštila je danas Informativna služba Demokratske stranke.

Terorizam kao globalna pretnja danas ugrožava svakoga, istakla je ona.

Kada se neposredno suočimo sa tragedijom, sa napadom na nedužne živote i sigurnost gradjana, na temeljne vrednosti evropske civilizacije, ostajemo posvećeni i odlučni da te vrednosti odbranimo, uz najveću solidarnost s francuskim narodom, navela je Vučković.

Izvor: www.b92.net

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here