Home U fokusu U Skupštini otvorena Kancelarija za budžet

U Skupštini otvorena Kancelarija za budžet

186
0
Skupština Republike Srbije - Srbija izbori 2016
Skupština Republike Srbije

U Skupštini Srbije je otvorena Kancelarija za budžet, koja će, kako očekuju u skupštinskom Odboru za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, pojačati kapacitete parlamenta u nadzoru nad trošenjem javnih sredstava.

Potpresednik Skupštine Srbije i predsednik Odbora Verolju Arsić rekao je na konferenciji za novinare da će ta Kancelarija pojačati kapacitete najvišeg zakonodavnog tela u zemlji u nadzoru nad trošenjem javnih sredstava. Kako je rekao, time će i poslanici imati priliku da učestvuju u kreiranju budžeta. Arsić je poručio da nijedan parlament u regionu nema takvo telo, pa će Skupština Srbije biti i po tom pitanju lider. Arsić je pojasnio da će Kancelarija za budžet funkcionisati u okviru Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.
Kancelarija za budžet je otvorena u saradnji Skupštine Srbije i Vestminsterske fondacije za demokratiju, a pružaće poslanicima analize o srpskoj ekonomiji, vladinim predlozima budžeta i drugim zakonima koji se bave fiskalnim problemima.

Izvršni direktor te fondacije Entoni Smit rekao je da svaki moderan parlament treba da obavlja nadzornu ulogu po pitanju trošenja javnih finansija.Navodeći da će Kancelarija omogućiti poslanicima praktičnu podršku koja će im direktno pomoći u nadzoru finansijskih poslova, Smit je rekao i da veruje da će
Skupština Srbije biti uzor kada je reč o kontroli javnih finansija. Kancelarija će inicijalno zaposliti četiri istraživača.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here