Home Intervjui Intervju: Tomislav Nikolić

Intervju: Tomislav Nikolić

283
0
Tomislav-Nikolic-obraca-se-novinarima
Foto: Darko Ćirkov

Vlada je obavila veliki deo posla, ali je postalo jasno da kabinet u tom sastavu dalje više ne može, rekao je predsednik Tomislav Nikolić u intervjuu za RTS. Postalo mi je jasno da premijer više nije onaj koji vodi ceo orkestar, kaže Nikolić.

rts.rs
Vlada je obavila veliki deo posla, ali je postalo jasno da kabinet u tom sastavu dalje više ne može, rekao je predsednik Tomislav Nikolić u intervjuu za RTS. Postalo mi je jasno da premijer više nije onaj koji vodi ceo orkestar, kaže Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je predsednik svih građana, ali da mu nisu sve stranke iste i da će na vanrednim parlamentarnim izborima navijati da pobedi Srpska napredna stranka.

Vlada je obavila veliki deo posla, ali je postalo jasno da kabinet u tom sastavu dalje više ne može, rekao je predsednik Tomislav Nikolić u intervjuu za RTS. Postalo mi je jasno da premijer više nije onaj koji vodi ceo orkestar, kaže Nikolić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je predsednik svih građana, ali da mu nisu sve stranke iste i da će na vanrednim parlamentarnim izborima navijati da pobedi Srpska napredna stranka.

„Ja ću, naravno, navijati da pobedi SNS zato što sam bio njen kandidat na predsedničkim izborima i zato što mislim da je to ona snaga, odlučujuća snaga koja je državi i društvu nedostajala, na vreme formirana, na vreme sazrela, na vreme utvrdila svoju politiku i počela da je ostvaruje“, rekao je Nikolić, gostujući na RTS-u.

Nikolić, koji je u podne potpisao ukaz o raspuštanju Skupštine i odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, podsetio je da nije on odlučio o raspisivanju vanrednih izbora, već da je odluku o tome donela Vlada.

Nikolić je otkrio da na početku sastanka sa premijerom i prvim potpredsednikom Vlade, Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem, nisu svi bili za raspisivanje izbora, ali da su se prilikom rastanka svi saglasili da se na izbore ide, i da je on rekao Vučiću da je vreme da bude premijer.

„Kada smo se rastali niko nije bio protiv izbora“, rekao je predsednik Srbije.

Na pitanje ko je bio protiv izbora, rekao je da su svi izneli argumente i da su razlozi za izlazak na izbore prevagnuli. „Zaista, argumentacija da se ide na izbore bila je prevelika“, naveo je Nikolić.

Kaže da je prilikom formiranja Vlade 2012. godine predložio nešto za šta nije mislio da će ikada predložiti – a to je da manja politička stranka odredi mandatara.

Prema njegovim rečima, to je funkcionisalo dok članovi velike stranke – SNS-a – nisu masovno počeli da traže izbore i pokazali da je stranka opravdala poverenje na izborima, da je ojačala i da je vreme da to proveri.

Vreme je da Vučić bude premijer

„Istovremeno, ja sam rekao Aleksandru Vučiću da je vreme da on preuzme odgovornost kao predsednik vlade“, rekao je Nikolić i dodao da je prirodno da Vučić zatraži mandat i formira vladu.

Prema njegovim rečima, ova vlada je obavila veliki deo posla, ali je postalo jasno da u tom sastavu u kojem je bila, dalje više ne može.

„Postalo mi je jasno da premijer više nije onaj koji vodi ceo orkestar, već se formiraju manji orkestri i svako svira svoju deonicu, potom su i neki ministri izašli iz orkestra i počeo je da se ruši koncept“, naveo je Nikolić.

Na pitanje šta je nedostajalo ovoj vladi, Nikolić je rekao da je vlada koja je trajala dve godine, imala pred sobom težak zadatak i ostvarila ga je sa početkom pregovora sa EU.

„Nova vlada, ko god da bude koalicioni partner SNS-u, imaće barem 150 poslanika, a s tim brojem već nešto možete da uradite“, rekao je Nikolić, podsećajući na često praznu skupštinsku salu.

Nikolić nije želeo da odgovori na pitanje koji će, prema njegovom mišljenju, biti najbolji sastav nove vlade. „Ne želim da se mešam u to ko će s kim u koaliciju“, rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je rekao i da mu je želja da se proveri i volja birača u Vojvodini.

Pregovori sa EU trajaće dugo

Komentarišući pregovore Srbije sa EU, predsednik Nikolić je rekao da očekuje da će oni trajati dugo.

„Trajaće. Ne zanosim se time da ću biti predsednik kad uđemo u EU. Mislim da će trajati i neka traju“, rekao je Nikolić, navodeći da će Srbija ispunjavati bez zadrške sve što može da otvori šanse za bolji život u zemlji.

Nikolić je istakao i da će u pregovorima sa Briselom biti teških pitanja za koja smatra da još nismo spremni, navodeći primer poljoprivrede.

„Naš seljak ne može da izdrži takvu konkurenciju, naša država seljaku ne može da daje subvencija koliko može bilo koja država u EU“, naveo je Nikolić, strahujući da srpsko tržište može biti preplavljeno uvoznom jeftinijom hranom lošijeg kvaliteta od one koja se proizvodi u zemlji.

Odgovarajući na pitanje da li je zadovoljan medijskim tretmanom, Nikolić je rekao da će „konačno imati mesec dana mira kao predsednik Republike jer će pažnja biti fokusirana na učesnike izbora“.

Govoreći o bivšem ministru Saši Raduloviću, Nikolić je rekao da je s njim imao dva problema u vezi sa „Vršačkim vinogradima“ i kada je saznao od firme „Mišlen“ da Radulović ne želi da potpiše već dogovoreni ugovor.

Nikolić je rekao da je zbog takvih stvari morao da reaguje i pita Vučića i ministre lično o čemu se radi.

Srbija zatočenik loše klime u Hrvatskoj

Govoreći o odnosima sa Hrvatskom, Nikolić je rekao da u Srbiji politička situacija ne zavisi od toga da li će naša zemlja odustati od kontratužbe za genocid.

„Međutim, najbolji predsednik za odnose sa Srbijom i najbolja vlada u Hrvatskoj, ne usuđuju se da povuku tužbu“, kaže Nikolić i dodaje da je sudbina tog spora pred Međunarodnim sudom pravde zatočenik loše političke klime u Hrvatskoj.

„Ako hoćemo da se tužimo za genocid, koga da ubedimo da smo prijatelji i da samo glumimo da se tužimo – ili glumimo prijateljstvo ili glumimo da se tužimo“, rekao je Nikolić.

On je naveo da se sada hrvatska strana dosetila da Srbiji postavlja uslov da im otkriju masovne grobnice u Srbiji u kojima su sahranjeni Hrvati, kao da mi ne bismo mogli njima da postavimo 15 uslova – da oni otkriju masovne grobnice Srba, da vrate imovinu, penzije, da garantuju apsolutnu bezbednost i da niko ne sme biti napadnut ako se vrati…

„A, mi smo rekli – hajde da to uradimo jedni sa drugima otvoreno, pa sam rekao predsedniku Hrvatske da ljudi u Srbiji kada se posvađaju oko međe i odu na sud – više ne razgovaraju“, rekao je Nikolić.

Na konstataciju da pravni stručnjaci smatraju da nijedna tužba nema šansi na sudu, Nikolić je odgovorio da su mu to rekli i u Hrvatskoj oni koji su pisali tužbu, ali da je to zvanična politika. „Tako nešto je besmisleno, ali gotovo je – zategli su“, rekao je Nikolić.

Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom, Nikolić je kazao da se srpski narod nikada nije složio sa otcepljenjem Crne Gore, ali da je to realnost i istakao da srpski narod mora da postoji u Ustavu Crne Gore.

Osvrćući se na obeležavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata, Nikolić je rekao da je od Vlade tražio da na vreme krene sa pripremama i organizacijom obeležavanja, ali da još ne zna kako će to tačno izgledati.

„Raduje me što su Banjaluka i Beograd odredili zajedničko predsedavanje“, rekao je Nikolić.

On je podsetio da su ga Francuska i Belgija pozvale na obeležavanje 100 godina od početka Velikog rata, ali da su u Francusku pozvani i „predstavnici kosovske vojske“ i da će prilikom posete toj zemlji u maju reći da u tom slučaju neće prisustvovati obeležavanju.

Ostavite vaš komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here